Искат постоянен арест за 20-годишен, хванат с наркотици В автомобила на младежа имало тревиста маса, реагирала на амфетамин

Глобалният пакт за миграцията бе официално приет

Арестуваха 33-годишна ало измамница в Плевенско

Побойник счупил челюстта и избил два зъба на мъж в Свищов

Трима са в болница след катастрофа край Търново

Великобритания може да се откаже от Брекзит, без одобрение на другите страни членки на ЕС

Ловък крадец измъкна 365 лв. от портфейла на търновка Непознатият помолил жената да му развали пари

Технически проблем спря достъпа до част от услугите на Пътна полиция

Котел подпали гараж и постройка в Бяла черква Огнеборците спасили две сгради от пожара

АФИС: 43% от българите смятат, че корупцията в правосъдието е най-висока

„Булгаргаз“ внесе искане в КЕВР природният газ да поскъпне с 3 и половина процента от януари

Задържаха младеж, изнасилил и задушил 70-годишна жена в Павликенско Злодеят е в ареста за 72 часа, грози го затвор до 20 години

Бисери на световната класика ще звучат в коледния концерт на театъра в Търново

Идеите на Пол Ромър, които му донесоха Нобелова награда Изследванията му показват как знанието може да служи като двигател за дългосрочен икономически ръст

Късо съединение подпали къща и уби 64-годишен мъж във Видинско

БНП Париба и УниКредит са взели най-големи кредити от ЕЦБ през 2014 г.

Глобалната икономическа и финансова криза постави дейността на редица централни банки пред изпитание. Те трябваше да се справят както с проблемите на поднадзорните им банки, така и да положат големи усилия, за да стимулират бързото възстановяване на икономиката.

Европейската централна банка (ЕЦБ) разработи финансовия инструмент Целенасочени дългосрочни операции по рефинансиране (TLTROs), с който инжектира ликвидна подкрепа и осигурява евтино финансиране. През септември и декември миналата година ЕЦБ проведе два нови аукциона по своята програма за предоставяне на евтино финансиране към банките в еврозоната.

Цената за тези средства се формира на база основния лихвен процент (ОЛП) на ЕЦБ плюс надбавка от 10 базисни пункта. До средата на септември ОЛП на ЕЦБ бе в размер на 0,15%, което означава, че банките са взели опуснатите средства на лихва от 0,25%. От средата на септември ЕЦБ намали своя ОЛП на 0,05%, което означава, че през новата 2015 г. отпусканите от ЕЦБ средства към банките в еврозоната ще бъде на лихва от 0,15%

Според изчисления на агенция Bloomberg общата взета сума от банките през 2014 г. е 212 млрд. евро. Интересен факт, който се забелязва от изчисленията на агенцията, е, че една четвърт от тези кредити (51,6 млрд. евро) са разпределени между само 5 банки. Това са BNP Paribas SA (BNP), Intesa Sanpaolo SpA (ISP), UniCredit SpA (UCG), Banco Santander SA и CaixaBank SA. С други думи, 25% от всички отпуснати за стимулиране на икономиката на еврозоната средства от ЕЦБ се концентрират в 5 банки или 3 страни членки (Франция, Италия и Испания).

Всъщност основната цел на програмата TLTROs за стимулиране на кредитирането едва ли ще бъде постигната. Подобни финансови инжекции бяха използвани от ЕЦБ и през 2011 и 2012 г., но те не съумяха да стимулират кредитирането, защото вместо да отпускат заеми, банките купуваха държавни ценни книжа. Според анализаторите от агенция Bloomberg рискът това отново да се случи и средствата да не достигнат до бизнеса е налице. Според Джонатан Тейси, анализатор в Bloomberg Intelligence, фактът, че тези банки са взели средства от ЕЦБ, не означава автоматично, че те ще ги използват, за да увеличат кредитирането си към бизнеса и домакинствата.

Тук е и мястото да припомним, че 25 банки в еврозоната не успяха да преминат провелите се есента стрес-тестове. 9 от тези банки бяха именно от Италия, чиито банки са получили най-голям обем от кредитите на ЕЦБ през изминалата година. Имайки предвид, че огромните суми, отпускани от ЕЦБ, не са отчетени в реалната икономика, можем да предположим, че банките в еврозоната използват средствата, за да покрият свои текущи нужди и проблеми. По този начин програмата TLTROs всъщност се оказва програма не за подпомагане на икономиката, а прикрити капиталови инжекции към финансово нестабилни банки. На това мнение ни навежда и желанието на ЕЦБ да продължи още този март със солидните финансови инжекции към банките.

От представената по-горе графика на топ 10 банки, взели най-големи кредити от ЕЦБ през 2014 г., виждаме, че 5 от тях имат свои клонове и представителства в България. Това са БНП Париба, УниКредит, ИНГ Банк, КБС Банк (собственик на СИБАНК). За съжаление българските банки нямат възможност да се възползват от това евтино финансиране, защото то е предназначено единствено за банки от страни в еврозоната. Въпреки това над 80% от българския банков сектор е собственост на чужди банки. За да достигне част от това евтино финансиране до България и това да изравни лихвените нива по кредитите с тези в другите европейски страни, е необходимо банките майки, възползвали се от финансовите инжекции на ЕЦБ, да насочат част от средствата към поделенията си в страната. Към момента обаче подобен процес не се наблюдава, което в известна степен отново затвърждава опасенията за финансови затруднения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.