Скъпа „Гражданска“ само след катастрофа Цена на полицата от 156 лв. за шофьори без нарушения

Заснеха водно торнадо в югозападна Италия (ВИДЕО)

Изтеглиха локомотива, който се вряза в паднала скала в Кресненското дефиле

Харчим 17% повече за екскурзии в чужбина Даваме по 1100 лв. за командировка зад граница

Искат затвор за частен съдия изпълнител

Депутат гледа пищни мадами, докато текат дебатите за нов вицепремиер в парламента

ДАНС, митниците и НАП със спецоперация в петролна складова база във Враца

Робърт де Ниро се развежда със съпругата си

Шефът на НСО разпореди проверка заради спрян от катаджия Мерцедес на службата (ВИДЕО)

Френската прокуратура разследва част от финансирането на кампанията на Макрон

Спря сайтът на Министерството на финансите

Косово налага 100% мита за внос на стоки от Сърбия

Новият хеликоптер на Тръмп кацна пробно пред Белия дом

Вдигнаха цената за боклук на шуменското сметище

Условно за убит велосипедист

Годишното обръщение на Обама – за края на финансовата криза, краха на Русия и борбата срещу Ислямска държава (обзор)

Американският президент Барак Обама обяви края на финансовата криза и обеща икономическа политика, която да облагодетелства всички американци. В ежегодното си обръщение към Конгреса Обама очерта стратегията си за „икономиката на средната класа”. „Сега от нас зависи да изберем какви искаме да бъдем през следващите 15 години”, каза той. Плановете обаче едва ли ще минат в контролирания от републиканците Конгрес, коментира Би Би Си.

В речта си, която Обама описа като фокусирана повече върху ценностите, отколкото на политиката, американският лидер обяви, че Америка е обърнала нова страница след най-тежката рецесия след Голямата депресия.

Президентът заяви, че планира да помогне на работещите семейства под формата на отпуск при майчинство и болнични, както и с разумни цени на образованието в детските градини.

„Икономиката на средната класа работи. Тези политики ще продължат да работят, стига политиката да не застава на пътя им”, каза Обама.

Той обеща също, че Конгресът ще приеме закон, който да задължава работодателите да дават еднакви работни заплати за мъжете и жените на една и съща позиция. „2015 година е. Време е”, каза американският държавен глава.

Икономиката на САЩ расте с темпове най-високи от 1999 година насам, подчерта Обама.

Пред американския Конгрес той заяви, че нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза.

„Сянката на кризата премина и Състоянието на съюза е солидно. В този момент – с растяща икономика, свиващи се дефицити, оживление в промишлеността и бум в производството на енергия се надигнахме от рецесията по-свободни да напишем собственото си бъдеще от всяка друга държава не Земята. Сега зависи от нас да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години и през идните десетилетия“, допълни американският президент.

Обама каза още, че САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. „Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах“, каза Обама.

Президентът на САЩ призова Конгреса да приеме резолюция за използване на сила срещу „Ислямска държава“.

„Американското лидерство – включително военната ни мощ, спират настъплението. Вместо да бъдем въвлечени в нова сухопътна война в Близкия изток, ние водим широка коалиция, включваща арабски държави, за да отслабим и в крайна сметка да унищожим тази терористична група“, заяви американският президент.

„Ще продължим да преследваме терористите и да унищожаваме техните мрежи. Запазваме си правото да действаме едностранно – нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници“, каза Обама.

Президентът на САЩ призова конгресмените да вдигнат икономическото ембарго, наложено на Куба. „Тази година Конгресът трябва да започне работа по слагане на край на ембаргото“, което Вашингтон наложи на Хавана преди повече от половин век, каза Обама. Според него след като една мярка 50 години не е дала резултат, трябва да се опита нещо ново.

Обама допълни, че няма да спре с усилията си да закрие затвора в американската база Гуантанамо в Куба, за което пое ангажимент в началото на първия си мандат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.