Папата съветва католиците да не се множат като зайци

Папа Франциск заяви, че църковната забрана за използване на изкуствени контрацептивни средства не означава, че католиците трябва да се множат като зайци, предаде АФП.

Говорейки пред журналисти по време на 15-часовия полет от Манила до Рим, той разказа за скорошна своя среща с жена, бременна с осмото си дете. Тя му се оплакала, че е бедна и гледа трудно и предишните 7, но ще роди пак, защото е католичка.

"Някои си мислят, извинете ме за сравнението, че за да са добри католици трябва да се множат като зайците, но не е така", каза папата.

Франциск каза, че създаването на нов живот е "част от тайнството на брака" и защити решението на своя предшественик Павел VI, който през 1968 г. забрани на католиците за използват изкуствени контрацептиви. Той обаче посочи, че спазването на тази догма не означава, че "християните трябва да правят дете след дете". И че има "много начини" за естествено семейно планиране.

"Павел VI се безпокоеше от ръста на неомалтусианизма (идейно течение, настояващо бедните да имат по-малко деца), което се опитваше да сложи спирачки на хората", каза Франциск. И добави: „Ключово учение на църквата е отговорното родителство." Според него идеалното семейство е с 3 деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят