Проучване: Българите по-високи и по-дебели в последните години

Проучване, проведено през 80-те и 90-те години на миналия век показва, че населението ни е шарено в антропологично отношение. Това каза в студиото на Нова телевизия Йордан Йорданов от БАН.

Според него, истински русите хора в България намаляват, а повечето от тях са представители на нежния пол. За София например, блондинките са около 7%, останалите са с тъмни коси и светли кожи и кафяво-черни очи.

„В Монтана са не само най-матовите жени, но и жените с най-голямо тегло”, поясни академикът. При мъжете, в Пернишко, Благоевградско и Софийско има най-много такива с повече от необходимите килограми.

Според академикът населението у нас в края на 20-ти век е хармонично развито, до 75% тъмнопигментирано и малка група със светли или пъстри очи. „Не сме изследвали женския бюст, а гръдната обиколка”, посочи Йорданов по повод на появилите се класации на регионите с най-големи и най-малки гърди.

„Що се отнася до дължината на носа, оказва се в Ловеч, Велико Търново и Плевен хората имат с 1-2 мм по-дълги носове”, уточни академикът. Той посочи, че българите увеличават ръста и теглото си в последните години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини