Христо Иванов: Необходим е дебат в НС по стратегията

Това не е стратегия за Висшия съдебен съвет /ВСС/, това е всеобхватен документ, който да се запознае в рамков формат за всички проблеми на съдебната система. Документът не случайно има 7-годишен хоризонт за действие.

Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов при представянето в парламента на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, предаде БГНЕС.

Даваме си сметка, че някои от процесите на промяна и оздравяване на съдебната система ще бъдат постепенни. Всички мерки, които сме предвидили да се вземат по отношение на органите на наказателно производство, са предхождани от концепция за наказателна политика, каза той.

Според Иванов тази стратегия е актуализация на стратегията от 2010 г. и по нея са работили 5 правителства. Тя не бива да остане като стратегия на конкретен министър на правосъдието или на конкретно мнозинство. Искаме тя да послужи като отправна точка за консенсус относно необходимите мерки, коментира Иванов. Той допълни, че стратегията от 2010 г. е останала като документ приет само от Министерски съвет.

Въпреки ограниченото време до 28 януари, когато се очаква докладът на ЕС решихме да внесем стратегията в НС, а не само в МС, както щеше да бъде по-лесно. Целта ни не е да вържем ръцете на НС и да му наложим нещо предварително. Крайното решение ще бъде взето от НС, тази стратегия е само основа за дебати, подчерта правосъдният министър.

Относно заложените мерки в стратегията, касаещи модела на ВСС, Иванов заяви, че те са само начало на разговор. Тук следват дебатите, предстоят и кръгли маси по темата. Нека обсъдим и възможността на евентуални конституционни промени във връзка с ВСС, тъй като е ясно, че този орган не работи добре през последните години, каза той. В тази връзка Иванов призова да се направи отделна парламентарна комисия, която да разгледа тази теми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини