Подозират мъж, че е отровил жена си и родителите й с талий

Убийство с талий разследват в Стара Загора, съобщава "Топ Новини".

И. И. и И. З. от Стара Загора живеели на съпружески начала заедно с 4-годишния си син В. в Лондон. Мъжът работел в болница като анестезиолог, а жената - като счетоводител.

На 23 август 2012 г. двамата пристигнали в България и отседнали при родителите на И.З. – Е. и Д.З. в старозагорското село Борилово, където бил и малкият В.. После ходили на море и на 8 септември отново се върнали в Борилово.

Отношенията между И.И. и родителите на жена му били изострени заради сериозен конфликт при престоя на майката в Лондон предишната година.

Сутринта на 11 септември Е. и Д. пили кафе, приготвено с кафеварка, а дъщерята И. пила от чашата на майка си. И.И. не пил от същото кафе, а си приготвил нес кафе, защото пиел само такова. След това И.З., И.И. и детето отпътували с автомобила си за Великобритания.

На 12 септември Д. З. се почувствал зле и бил приет в болница в Стара Загора, където на 13 септември починал.

«Най-напред Е. помисли, че Д. се е развълнувал и е получил инсулт», разказа приятелка на семейството в Борилово. След време обаче косата на Е. започнала да капе, същото се случило и с дъщерята И. в Англия. Съсед, който бил лекар, се усъмнил, че това може да е отравяне с талий. Няколко месеца след смъртта на Д. по желание на дъщерята е направена ексхумация на трупа. Съдебномедицинска експертиза установява, че причината за смъртта е остро отравяне с талий. Постъпването му в организма на Д. е станало чрез прием през устата, при еднократно внасяне в организма. В хода на разследването е установено, че по същото време и И., и Е. са почувствали еднаква симптоматика - изтръпване на крайници, болки в мускулатурата и стомаха, а по късно и косопад. При тях също е установено отравяне с талий.

Пред прокурора майка и дъщеря твърдят,че И.И. ги е ги е отровил с талий, който са приели с кафе, от което само тримата пострадали са пили. Изтъкват обстоятелството, че той е лекар, който практикува в Англия и вероятно има достъп до талий. Според прокурора обаче, от тези обстоятелства, не може да се направи категоричен извод, че е извършено убийство и негов автор е И.И. Затова иска прекратяване на разследването. Окръжният съд обаче връща делото с указания за изискване справка от болницата, където И.И. е работил преди да отиде в Лондон, с информация дали там е имал достъп до талий. Трябва и да се изземе личния лаптоп на И.И., от който да се снемат данни дали са посещавани сайтове, съдържащи материали за талий и други тежки метали, преди датата на отравянето.

ОЩЕ ЗА СЛУЧАЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони