Предложиха проф. Николай Петров за орден "Стара планина"

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, с мечове, проф. д-р Николай Петров, д.м.н., за изключителните му заслуги, свързани с развитието на медицинската наука и практика у нас.

Бригаден генерал проф. Николай Петров, д.м.н., е роден през 1959 г. в гр. Средец. Завършва медицина във ВМИ – Варна. Професионалното му развитие започва като клиничен ординатор във Военна болница – Бургас. В периода 1991-1992 г. заема длъжността началник на отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. В следващите 12 години е ординатор, асистент, старши и главен асистент във ВМА - София. През 2004 г. е избран за началник на катедра по анестезиология, реанимация и интензивно лечение към ВМА - София, а от 2007 г. заема длъжността заместник-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ - София към ВМА. Назначен е за началник на ВМА и е удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал”, считано от 3 юни 2014 г.

Служебен министър на здравеопазването е в състава на 88-ото правителство на България (13 март - 29 май 2013 г.).

Проф. д-р Николай Петров е автор на четири самостоятелни научни разработки и съавтор в 10. Има над 170 публикации в научна медицинска литература. Той е и главен редактор на списанията „Анестезиология и интензивно лечение” и на „Клинично хранене”.

От 2004 г. е републикански консултант по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Член е на Европейската асоциация по Анестезиология и интензивно лечение, на Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене, на Европейската асоциация по интензивна медицина и на Американската асоциация на анестезиолозите. През 2008 г. е избран за президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене. От 2009 г. е и президент на Дружеството на анестезиолозите в България. През май 2014 г. е избран за вицепрезидент на Световната асоциация по интравенозна анестезия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини