Евакуираха Мон Сен Мишел във Франция след като мъж заплаши полицай с убийство

Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

България ще иска подкрепа от ЕС за млекопроизводителите заради руските санкции

На заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 26 януари България ще настоява да бъдат предприети мерки на ниво Европейски съюз, които осигуряват подкрепа на всички производители на мляко и млечни продукти в ЕС. Това е записано в одобрената днес от правителството позиция за заседанието, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

На Съвета Европейската комисия ще представи информация във връзка с руската забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС. Земеделските производители в България понасят загуби от наложената от Русия забрана за внос, като най-засегнати са секторите на млякото и млечните продукти и на плодовете и зеленчуците.

Свиването на пазара рефлектира върху изкупната цена на млякото. Затова за страната ни е особено важно в този сектор да бъдат предприети мерки на ниво ЕС, които осигуряват подкрепа на всички производители в Съюза. Считаме, че Европейската комисия трябва да изготви допълнителен анализ на актуалната ситуация на пазара, въз основа на който да се вземат решения за следващи мерки за неговото стабилизиране. Бихме подкрепили въвеждането на експортни субсидии за сирена, включително българските бяло саламурено сирене и кашкавал. България ще оцени положително предоставянето на възможност на държавите-членки да прилагат временна държавна помощ по отношение на производителите на мляко, за да се избегнат масови фалити и загуба на поминък в цели региони.

По отношение на сектора на плодовете и зеленчуците България настоява предвиденото удължаване на срока на механизма, основаващ се на подпомагане за определени количества продукти, да се прилага и по отношение на държавите-членки, на които съгласно Делегиран регламент (ЕС) №1031/2014 беше предоставена възможността за прилагане на мерките за количествата до 3000 тона, до достигане на този лимит.

Правителството одобри и позицията на България за участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 27 януари в Брюксел. По време на заседанието Комисията ще представи проект на Регламент за Европейския фонд за стратегически инвестиции в рамките на плана за инвестиции в Европа, по който министрите на финансите ще обменят първи мнения.

Членовете на Съвета ще вземат отношение по направения вече преглед на реформите в системата за икономическо управление на ЕС и ще обсъдят политиките в тази област. Предстои да бъде разгледано и Съобщението на ЕК за възможностите за гъвкавост в рамките на Пакта за стабилност и растеж, които целят засилване на връзката между инвестиции, структурни реформи и фискална отговорност.

С други решения правителството одобри резултатите от проведените заседания на Съвета на Европейския съюз във формати Околна среда и Земеделие и рибарство.

Министрите на околната среда постигнаха политическо споразумение по предложението за регламент относно мониторинга, докладването и верификацията на емисиите на въглероден диоксид от морския транспорт и по предложението за изменение на Директива 94/62/ЕО относно опаковките и отпадъците от опаковки с цел намаляване на потреблението на леки пластмасови пликове за покупки. Съветът прие общия подход по предложение за директива за ограничаване на емисиите във въздуха на определени замърсители, изпускани от средни горивни инсталации и през април ще може да започне преговори с ЕП.

На заседанието на Съвета по земеделие и рибарство, проведено на 15 и 16 декември в Брюксел, беше постигнато политическо споразумение относно предложението за регламент за определяне на възможностите за риболов за някои рибни запаси за 2015 г., приложими в Черно море, въз основа на компромисно предложение на Председателството, изготвено в споразумение с Комисията. Основният елемент в него е запазването на количествата общ допустим улов за калкан и трицона на нивата от 2014 г.

Съветът прие заключения относно укрепване на политиките на ЕС за младите фермери, както и относно процента на грешки в разходите за селското стопанство.

Министрите обмениха мнения относно бъдещето на сектора на млякото. Обсъдено беше и предложение от делегацията на Полша за разсрочено изплащане на свръхналога при превишаване на млечните квоти на безлихвени вноски, както и за адаптиране на коефициента за маслена корекция. По искане на 12 държави-членки, сред които и България, беше разгледано предложение за удължаване на срока на допустимост на разходите по програмите за развитие на селските райони 2007-2013 с шест месеца, искането на Белгия за удължаване на преходния режим за програмите за развитие на селските райони с осем месеца, както и искането на Председателството, отправено към Комисията да поеме задължението да осигури плавен старт на ПРСР 2014-2020, да избегне голямото забавяне на тяхното одобрение и да предостави максимална гъвкавост за интерпретация на регламентите. Много делегации, сред които и на България, подкрепиха представените искания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.