Бащата на Хасан и Ибрахим пред "Труд": Имат покана да учат в Австрия, засега обаче остават в Шумен

Талантливите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, които заедно с певицата Крисия прославиха България на детската Евровизия, имат покана да учат в Австрия. Засега обаче петокласниците остават в СОУ"Сава Доброплодни" в Шумен под вещото ръководство на преподавателката си Маринела Маринова, декларира пред "Труд" баща им Денис Игнатов.

Наши сънародници, които живеят от 35 г. в Австрия, са поканили виртуозите, след като видяли техни изпълнения, качени в интернет. Освен блестящия им съпровод на песента "Детска планета", били много впечатлени и от рапсодия "Вардар", която момчетата свирят на четири ръце. Засега обаче темата "учене в чужбина" не е на дневен ред в семейството, защото се предлага обучение в интернат само на децата.

"Ние не можем да се разделим с тях, те са твърде малки", обяснява бащата.

Г-н Игнатов припомня, че още преди Евровизия през лятото на 2014 г. имали покана за обучение в Швейцария. Цялата фамилия решила да замине. Денис напуснал работата си на фелдшер в спешна помощ Каолиново, съпругата му Себиле зарязала поста лаборант в "Каолин" и повели двете си двойки близнаци (пианистите имат сестри, също близначки) към Женева.

Там обаче станало ясно, че се предлага 5-дневен интернат само за малките пианисти. Денис бил категоричен, че не си дава децата и след седмица се завърнали. За късмет работодателите ги взели обратно на работа. Затова Денис обяснява, че няма да повтори грешката със Швейцария.

"Ако Хасан и Ибрахим заминат, цяла България ще разбере. Ние сме само в период на проучване на училища в чужбина, но у нас имаме велики специалисти и аз първо ще се посъветвам с тях", каза бащата. В момента синовете му се подготвят за междунарония конкурс "Панчо Владигеров", когато ще свирят на 29 април в Шумен и обещават сразяваща изява за публика и конкуренция. Все още свирят на двете стари пиана у дома.

Фондация "Димитър Бербатов" събрала над 17 000 лв. и фамилията е много благодарна на всички дарители. С парите най-вероятно ще се купят две нови пиана на децата, а старите ще отидат в музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини