Парламентът освободи официално Цветан Гунев

Единодушно и без дебати НС освободи Цветан Гунев като подуправител на БНБ. 108 народни представители гласуваха „за” освобождаването на Гунев. Предложението за освобождаването на Гунев беше внесено миналата седмица от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и група народни представители. Правна комисия в четвъртък също гласува единодушно за отстраняването на Гунев.

Вносителите посочват, че за приемане на подобно решение са и извършените от Гунев нарушения на служебните му задължения, установени в хода на разследването във връзка със състоянието на КТБ, довело до поставянето й под специален надзор и отнемането на лиценза й за извършване на банкова дейност. Установено е, че при изпълнението на функциите си на подуправител, Цветан Гунев не е приложил следващите се надзорни мерки спрямо банката за констатираните нарушения и нередности в дейностите й, изготвянето на доклади не отразяват реалното състояние на КТБ, не е упражняван и надлежен контрол върху дейността на служителите от повереното му управление, поддържал е със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции.

Към момента срещу Цветан Гунев има повдигнати две обвинения за действия, извършени като подуправител, ръководещ управление „Банков надзор”. С решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност на 11 декември 2014 година, тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини