Парламентът одобри актуализираната стратегия за реформа на съдебната система

Парламентът одобри актуализираната стратегия за реформата в съдебната система, съобщи Фокус. Стратегията бе одобрена със 173 гласа „за”, 4 „против” и 18 „въздържал се”.

Най-важните промени в гласувания документ касаят структурата на Висшия съдебен съвет. Стратегията предвижда промени, които предизвикват противоречиви реакции като преструктурирането на Висшия съдебен съвет на две професионални колегии – съдийска и прокурорска, както и превръщането му в непостоянен орган. Също така се предвижда се решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съда, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите. Също така има идея за преминване към модел на ВСС, заседаващ на сесии, подпомаган от постоянно действащи комисии към него, съставени от командировани магистрати от цялата страна.

Преди това председателят на БСП Михаил Миков отправи процедурно предложение за промяна в текста на стратегията, с което ВСС да продължи да действа като постоянно действащ орган. Също така в предложението се включва и засилване ролята на инспектората към ВСС, да се завишат изискванията към магистратите и те да не членуват в организации с непубличен характер. Предложението му беше прието със 177 гласа „за”, 1 „против” и 14 „въздържал се”.

При представянето на стратегията в пленарна зала, правосъдният министър Христо Иванов заяви пред депутатите, документът има за цел да осигури върховенството на закона у нас, както и да гарантира европейски стандарти на правораздаването – и за физически, и за юридически лица. Според него опитът им е бил да се представи всеобхватен документ, в който да се запознаят в рамков формат за съдебната система. Той подчерта, че стратегията е актуализация на тази от 2010 година и по нея са работили 5 правителства. По думите му въпреки ограниченото време, което имаме, до 28, когато се очаква доклада на ЕК, са решили да внесат стратегията, за да получат подкрепата на най-много политически сили.

Относно заложените мерки в стратегията, касаещи модела на ВСС, Иванов заяви, че те са само начало на разговор. Тук следват дебатите, предстоят и кръгли маси по темата. „Нека обсъдим и възможността на евентуални конституционни промени във връзка с ВСС, тъй като е ясно, че този орган не работи добре през последните години”, каза той и призова депутатите за отделна парламентарна комисия, която да разгледа тези теми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини