На 21 юни 2018 да почерпят

Мръсен въздух убива 18 000 българи годишно Праховите частици допринасят за рак, увреждане на плода при бременни и др.

Ангела Меркел: Миграцията е предизвикателството на Европа

Путин се срещна с генералните секретари на ООН и на Съвета на Европа

Втори данък за имоти в морски и планински курорти Очакват 300 млн. лв. допълнително в хазната само за един сезон

Храната в Полша е по-евтина от нашата Потребителската електроника в България по-скъпа от Ирландия

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 21 юни 2018

Милка Христова: Управляващите в СО за пореден път опитаха да прокарат решение, като заобиколят СОС

Селянин уби приятелката си с вила и се обеси (обзор) Двамата отишли да берат липов цвят и се скарали жестоко

Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Да бъде удвоена добавката на хора с над 90 % увреждания

Голям пожар бушува в покрайнините на Пловдив

Лувъра гостува на Велики Преслав Старата столица показва шедьоври на византийското изкуство

Кабинетът раздаде 60 милиона лева (обзор) Лекарите в спешна помощ получават 19,6 млн. лв., с които ще се вдигнат заплатите им

Европа въвежда контрамита за стоки от Съединените щати

Музеи привличат гости с виртуална реалност

Парламентът одобри актуализираната стратегия за реформа на съдебната система

Парламентът одобри актуализираната стратегия за реформата в съдебната система, съобщи Фокус. Стратегията бе одобрена със 173 гласа „за”, 4 „против” и 18 „въздържал се”.

Най-важните промени в гласувания документ касаят структурата на Висшия съдебен съвет. Стратегията предвижда промени, които предизвикват противоречиви реакции като преструктурирането на Висшия съдебен съвет на две професионални колегии – съдийска и прокурорска, както и превръщането му в непостоянен орган. Също така се предвижда се решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съда, а за прокурори и следователи – от колегия на прокурорите и следователите. Също така има идея за преминване към модел на ВСС, заседаващ на сесии, подпомаган от постоянно действащи комисии към него, съставени от командировани магистрати от цялата страна.

Преди това председателят на БСП Михаил Миков отправи процедурно предложение за промяна в текста на стратегията, с което ВСС да продължи да действа като постоянно действащ орган. Също така в предложението се включва и засилване ролята на инспектората към ВСС, да се завишат изискванията към магистратите и те да не членуват в организации с непубличен характер. Предложението му беше прието със 177 гласа „за”, 1 „против” и 14 „въздържал се”.

При представянето на стратегията в пленарна зала, правосъдният министър Христо Иванов заяви пред депутатите, документът има за цел да осигури върховенството на закона у нас, както и да гарантира европейски стандарти на правораздаването – и за физически, и за юридически лица. Според него опитът им е бил да се представи всеобхватен документ, в който да се запознаят в рамков формат за съдебната система. Той подчерта, че стратегията е актуализация на тази от 2010 година и по нея са работили 5 правителства. По думите му въпреки ограниченото време, което имаме, до 28, когато се очаква доклада на ЕК, са решили да внесат стратегията, за да получат подкрепата на най-много политически сили.

Относно заложените мерки в стратегията, касаещи модела на ВСС, Иванов заяви, че те са само начало на разговор. Тук следват дебатите, предстоят и кръгли маси по темата. „Нека обсъдим и възможността на евентуални конституционни промени във връзка с ВСС, тъй като е ясно, че този орган не работи добре през последните години”, каза той и призова депутатите за отделна парламентарна комисия, която да разгледа тези теми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.