Дидо от Д2 се класира за финала на „Фермата“!

Учени от БАН предлагат нов психотест за шофьори

Заев: Армията на Косово се появява в неподходящо време

В 75 училища у нас вече няма хартиен дневник

Турската армия готова за операция в Сирия Ердоган: САЩ да изтеглят кюрдите

Борисов: Нито веднъж не съм застанал срещу решение на президента Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва, каза премиерът

По 12 години затвор за мъжете, измъчвали таксиметров шофьор във Врачанско

Задължителна ясла за деца от гета в Дания Неспазването на закона лишава от детски надбавки

Министерството на културата официално се присъедини към проекта ТРАДУКИ

Меркел подкрепи мерките на Макрон за справяне с протестите

Шокиращи сметки за топла вода изненадаха търновци

Никола Василев е новият изпълнителен директор на БДЖ

Ирландският парламент разреши абортите

Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Учени: Краката на белите мечки миришат

Краката на полярните мечки миришат. Откритието е направено от учени в проучване от този месец, публикувано в списанието Journal of zoology, цитирано от buffalonews.com.

Лапите на този вид мечки отделят миризма, но не заради лошата хигиена или глобалното затопляне.

Всъщност миризливите им лапи помагат да комуникират помежду си от далечни разстояния.

Учените обясняват феномена с това, че белите мечки обитават и обхождат най-обширни територии в сравнение със своите роднини по другите места на планетата.

В Арктика те се движат по единици и рядко се събират, обикновено през размножителния период, който настъпва през пролетта. Най-активният месец от размножителния им период е април. Друго важно обяснение за „миризливите крака“ е това, че обитанията на този вид мечка са покрити със сняг и лед и липсват вертикални обекти, по които те могат да маркират територия.

От записи, направени по време на изследването става ясно, че полярните мечки душат оставените следи, дори следват следите на друга мечка, когато усетят специфичната миризма.

Меган Оуен от Института за консервационни изследвания в Сан Диего, Калифорния, заедно със свои колеги от Институтите за изследване на полярните мечки и геоложки изследвания решават да проучат интересните наблюдения.

Те взимат проби от миризма, която оставят 203 полярни мечки, живеещи близо до Чукотско море, Аляска, и море Бофорд, Канада – част от Северния ледовит океан. Изследователите взимат подобни проби и от 10 мъжки и 16 женски зрели бели мечки, обитаващи различни зоологически градини в Северна Америка. Мечките от зоопарка са силно привлечени от следите на дивите мечки, оставени през пролетта, особено от противоположния пол, които в следите си са оставили знак, че са в размножителен период. Специалистите изследват и стъпалата на белите мечки и откриват две издадени потни жлези при две женски.

Заключението от новото изследване е, че полярните мечки използват миризмата на лапите си, за да комуникират помежду си, особено в определени моменти от годината. Откритието показва, че белите мечки се свързват помежду си по различен начин от другите видове мечки, които маркират по вертикални обекти като дърветата.

Това означава, че белите мечки ще бъдат затруднени в един по-топъл свят, смятат учените. Разтапянето на ледовете заради изменението на климата, което протича по-бързо от прогнозираното, може да затрудни живота на мечките и заради начина, по който те оставят следи, за да се свързват и да се намират.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.