Президентът: Ще продължа да настоявам бюджетът за отбрана да не бъде намаляван

Работя много добре с правителството и обменяме редовно информация, каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференцията по повод 3 години от встъпването си в длъжност. Президентът отрече внушенията за разминаване в позициите си с кабинета по отношение на евентуално участие на Българската армия в ограничаването на миграционния натиск по границата с Турция. „Подкрепих ясно ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили в исканията им да се спазва българското законодателство“, подчерта държавният глава, съобщиха от пресслужбата на президента.

Върховният главнокомандващ напомни позицията си против армията да участва в съвместни гранични патрули, каквато бе една от първоначално обсъжданите мерки за охрана на българо-турската граница. Росен Плевнелиев допълни, че въпросът е изцяло от компетенциите на изпълнителната власт и изрази удовлетворение от крайното решение, одобрено от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

По отношение на бюджета за отбрана държавният глава посочи, че към момента позицията му остава различна от тази на правителството. Росен Плевнелиев беше категоричен, че ще продължи да настоява средствата за отбрана да не бъдат намалявани, какъвто е поетият от България ангажимент на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември м.г. Върховният главнокомандващ напомни, че до 2020 година бюджетите за армиите на страните от НАТО трябва плавно да достигнат размер, не по-малък от 2% от БВП. „Ще продължа да защитавам тази позиция, независимо какво ще кажат някои от министрите или министър-председателят, защото част от уважението към България се базира на спазената дума. Към момента сме единствените от 28 страни от НАТО, които са на път да не я спазят“, коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев изрази надежда в рамките на годината да се намерят допълнителни средства за армията, с които да бъде компенсиран недостигът от 60 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната.

По отношение на средата за сигурност в Европа след атентата в Париж срещу редакцията на сатиричното издание „Шарли Ебдо“, държавният глава подчерта, че българските служби имат отлично взаимодействие със службите на партньорските държави. „Борбата срещу тероризма ще се води дълго и на много фронтове. Трябва заедно да работим за това да дадем перспектива на младите хора във всички европейски държави и това е част от нашата стратегия за противопоставяне на тероризма. Образованието, демократичните институции и службите трябва да бъдат на мястото си“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Президентът отново апелира да бъде проведена реформата в сектор „Сигурност“, за да се повишат възможностите на службите за справяне с новите предизвикателства.

Одобрената днес от правителството управленска програма е ясен знак и заявка за стабилност и за пълен мандат, страната има нужда от стабилност, коментира още държавният глава пред медиите. Президентът изрази надежда, че програмата е в синхрон с обещанията на управляващите, поети по време на предизборната кампания, както и с коалиционното споразумение между партньорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини