Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Ски патрули ще следят за безопасността по пистите

Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите беше гласувана от Министерски съвет, почти 2 г. след приемането на новия Закон за туризма, който изискваше това. Наредбата ще влезе в сила от 15 октомври 2015 г., т.е. ще важи от следващия зимен сезон.

“За първи път се приема наредба, която регламентира и уеднаквява изискванията за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерския съвет, на което бе приет нормативният акт. Промените са чакани близо 2 години от бранша и ще влязат в сила от следващия зимен сезон.

„Всеки лифт оператор ще има отговорност да създаде ски патрул, който да следи за безопасността по пистите и да оказва първа помощ при инцидент“, каза министър Ангелкова. По този начин ще се повиши нивото на безопасност и ще се предложат условия, съпоставими с всички развити зимни курорти по света. В патрулите ще могат да бъдат включвани хора, които освен ски умения, са преминали курс за оказване на първа долекарска помощ. Те ще носят отличителни униформи и ще следят както за поведението на скиорите, така и за маркировката на пистата. В техните правомощия е да отправят предупреждения към лицата, които не спазват правилата за безопасност, като имат право да отнемат или деактивират картата им за съоръженията. При необходимост ски патрулите могат да сигнализират и на органите на МВР.

Наредбата не въвежда категоризация или нов регулаторен режим, но урежда общи правила за ползването на ски зоната, на ски пистите и на ски съоръженията. С нея ще се повиши сигурността и безопасността в зоните на ски пистите, като се въведат минимални изисквания както за поведението на скиорите, така и за работата на ски патрулите. „Ние въвеждаме минималните изисквания, но оставаме на лифт оператора възможността да създава допълнителни специални правила за практикуването на други спортове“, обясни Ангелкова. Това е така, защото всяка ски зона има отделна специфика, предопределена от нейната големина, релеф, натовареност и др.

Регламентира се и степента на трудност на пистите, като се въвежда класификация според профила на терена – зелена (лека писта за начинаещи), синя (лeсна писта), червена (средно трудна писта) и черна (трудна писта). На тях ще се поставят информационни табла и знаци, които да предупреждават при опасност. „И в момента пистите са маркирани, има информационни и указателни табели, но сега те ще изглеждат по един и същ начин. Това ще улесни туристите и ще им помогне да изберат писта, чиято трудност отговаря на техните възможности“, обясни министър Ангелкова.

За спазване на обществения ред на територията на ски зоната ще следят кметът или кметовете на общините, в които се намира ски курортът, като определени от тях лица ще имат право да съставят актове. Комисия, назначена от министъра на туризма, ще определя вида на ски пистата според степента на трудност и дали е осигурена тяхната безопасност съгласно въведените с наредбата правила.

В документа се посочват още правилата за поддръжката на ски пистите през зимния и летния сезон, сигнализацията за опасност от лавина, мерки за обезопасяване на пистите и др. Пълното име на документа е Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите. Целият текст може да бъде открит на сайта на Министерството на туризма – http://www.tourism.government.bg/ в раздел „Нормативни документи“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.