Върнаха дело срещу ром, убил баба за 20 лева - завишили му присъдата заради етноса

Апелативният съд във Велико Търново отмени присъда на 20-годишен ром и върна делото на Окръжния съд в Ловеч за ново разглеждане от друг състав. Мотивите на апелативната инстанция са, че наложеното наказание е било повлияно от предубеденост заради етническата принадлежност на Лальо Цеков.

През октомври миналата година той бил осъден от Окръжния съд в Ловеч на 17 г. затвор, защото ограбил и убил 74-годишна жена от плевенското село Петревене. Лальо пребил до смърт бабата заради 20 лв. Злодеянието било извършено миналия февруари, когато Лальо се промъкнал в дома на самотната жена. Стопанката се опитала да прокуди неканения гост, но той я стиснал за врата и я удушил. Лальо се опитал да се укрие. Убиецът обаче бил разкрит и заловен. Лальо признал вината си и казал, че не искал да умъртвява бабата.

Делото било гледано по съкратената процедура. Убиецът получил 17 г. затвор и обжалвал пред Апелативния съд във Велико Търново. Магистратите в старата столица обаче открили, че наказанието трябвало да е под предвиденият от закона минимум от 15 г. затвор. Освен това в мотивите си ловешкият състав се мотивирал като направил негативна оценка на личността на Лальо заради малцинствения му произход.

"Това е предубеденост, която е повлияла на постановяването на присъдата", установили апелативните съдии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини