На високи токчета в леда? Заплашват ви поне 2 фрактури

Дойде времето за рехабилитация след счупвания

Цената на суетата през зимата може да е счупване на ръка и крак. Защото ако сложите обувки на висок ток в леда, рискувате да получите травми в областта на лакътните и глезенните стави.

Това заяви пред "Труд" доц. Красимира Казалъкова, началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в "Пирогов". Сред потока от пациенти с потрошени крайници в последния месец на спешната болница са именно и кокетни ученички, млади жени и дами. "В рисковото време най-добре е обувките да обхващат глезенната става, да бъдат със солиден грайфер и минимален свод - около 2-3 см. Но не и с ток!", посъветва доц. Казалъкова.

Тя и екипът очакват в края на януари бум на пациенти, които се нуждаят от рехабилитация след счупвания. "Обяснението е, че възстановителните процедури се извършват около 30 дни след травматологичната операцията, а всички си спомняме как хората масово се подхлъзваха в коледните и новогодишните празници", каза доц. Казалъкова.

Няма незастрашено място от фрактури, но най-често те са в областта на раменната кост и глезените. Лечението им продължава поне 2 месеца, като в този период след сваляне на имобилизационната превръзка се включва и рехабилитацията. Тя предвижда лечебна физкултура, масаж и механотерапия. "Ако травмата е била на крака, много важно е да обучим пациентите, след като махнат помощните средства, с които са вървели, да започнат да стъпват здраво върху него. Както когато са нямали проблем", заяви доц. Казалъкова.

Най-бързо се възстановяват пациентите, които са получили фрактура на китките или травми по пръстите на ръцете. "Във всички останали случаи се налага продължителна рехабилитация. Разбира се, зависи от възрастта на пострадалите. Ако те са над 55 г., по-бавно се връщат към нормалната си активност", каза доцентката. Някои съпътстващи заболявания като остеопорозата и стари фрактури също забавят възстановяването.

"Рехабилитацията е безплатна за пациента, защото се покрива от НЗОК. Болният трябва само да вземе направление от джипито", каза доцентката. Според нея най-важното е българите с фрактури да се подложат навреме на рехабилитационни процедури. А кога да стане това, отговор ще даде лекуващият лекар. Независимо дали пациентът се е разминал само с обездвижване с гипс, или е бил опериран, задължително последиците се поемат от екипа на отделенията по физикална и рехабилитационна медицина.

 

Счупвания мъчат Лепа Брена

Балканската звезда Лепа Брена падна от стълби навръх първи януари т.г. и си счупи ръката, предадоха агенции. Миналото лято, докато бе на почивка на Адриатика, се наложи лекари да гипсират и двете ръце на певицата. Предполага се, че причината за страданията е остеопороза, заради която костната плътност намалява и човек изключително лесно получава фрактури. Но засега Брена официално нито е потвърдила, нито е отрекла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве