Меглена Кунева: Жена да стане президент? Не смятам, че е шега

„Не смятам, че жена да стане бъдещия ни президент е шега. Мисля, че всеки трябва да има право да изяви себе си. Да, трудно е, но бих окуражила всеки български политик, независимо дали е мъж или жена, да подкрепи пътя напред на жени в политиката. Имаме доказателство за това – Кристалина Георгиева, Ирина Бокова се справиха. Защо да не се справи и друга жена във вътрешната политика“. Така коментира думи на премиера Борисов неговото вице Меглена Кунева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Думата стабилност, произнесена в контекста на една коалиция, предполага голяма степен отговорност. Да не се концентрираме върху различията, а общите неща. Представата за управлението на България трябва да е една", добави тя. И подчерта, че за да има стабилна съдебна система, трябва да се предприемат реформи. „Имаме няколко подкрепящи мерки, за да може да се изпълни тази цел. А вече целта ще доведе до промени в една много сериозна област, каквато е съдебната система. Трябва да имаш определен набор от инструменти. Не можеш да очакваш да построиш къща само с един инструмент“, заяви Кунева.

„Промяната в законодателството трябва да бъде отчетена със съответните плюсове и минуси. Да произвеждаме закони, които няма кой да ги прилага или да ги на налага със сила, няма полза. Човек трябва да се учи от това, което е видял и е разбрал, че работи. Постоянство, време и стабилност изисква всяка промяна“, посочи вицепремиерът.

"Ако съдебната реформа стане факт – всичките си изменения, престъпниците ще бъдат наказвани, както в Румъния - посочи още тя. - Това е съседна държава, която със създаването на два органа – нещо като специализирана прокуратура и една антикорупционна институция успяха да сложат ред. С много усилия. Когато говорих и с двамата колеги, промяната не се е случила леко. Под много натиск и атаки те са успели. Тези хора, подкрепяни от огромното мнозинство от румънците, не са дали никаква възможност да им се влияе“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини