На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Готвят пробация за самоволно пускане на спрян асансьор

Домоуправител или служител на фирма за поддържане на асансьори, който самоволно пусне запечатано съоръжение, ще бъде наказван с пробация. Това ще стане след написването на нов закон за технически надзор, който ще е готов до пролетта, съобщи председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Със закона ще се предложат промени в Наказателния кодекс за такива провинения, тъй като в момента агенцията може да налага само глоби. Миналата година ведомството за първи път е опитало да глоби 30 домоуправители за проявено нехайство по отношение на асансьорите или за това, че са се опитвали да пуснат спрени съоръжения. Глобите са между 200 и 500 лева. „За съжаление никой не ги плати, защото домоуправителите обжалват, а давността за тези санкции сега е само 2 години“, каза Цанков. Това означава, че докато текат съдебните дела, най-вероятно срокът ще е минал и никой няма да плати.
Миналата година агенцията е проверила близо 3800 асансьора, като е установила, че 10% от тях са опасни. Спрените от движение са много повече, но често и за нарушения като липса на стикер с името на поддържащата фирма, липса на осветление и др.

Миналата година е правена и целенасочена проверка на електромерите, които са собственост на електроразпределителните предприятия. Оказало се, че от 3633 проверени електромери 386, т.е. към 11%, не съответстват на изискванията. Най-често срещаното нарушение е, че уредите не са минали през задължителния на всеки 6 години метрологичен контрол. Същото се отнася и за 12% от топломерите в абонатните станции.
На енергийните доставчици са наложени само глоби, но не може да се каже дали уредите мерят неточно, тъй като такава проверка се прави само ако има спор между дружеството и клиента, казаха от агенцията. Според експерти обаче ако клиентите знаят за липсата на метрологичен контрол, могат успешно да оспорят в съда сметката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.