Започна изграждането на депо за твърди битови отпадъци край Разлог

Край Разлог започва изграждането на регионално депо за твърди битови отпадъци. Реализацията на проекта, чиято стойност е 13 милиона лева, бе предхождана от 25 съдебни дела, съобщи БНР.

Строителството на депото трябваше да стартира през 2008-а година. Първоначалното забавяне бе заради процедурни и административни проблеми, валидни за цялата страна. Срещу изграждането на депото се обявиха и жители на курортното село Баня, които съзряха в проекта екологична бомба. 25 дела срещу общината и държавата заведе местното сдружение “Баненска буна”, като основният аргумент бе, че депото ще нанесе вреди на жителите на селото.

Всички дела са спечелени от общината и в петък започваме изграждането, заяви кметът Красимир Герчев, който е категоричен, че екологичният проблем е в сега действащото сметище, а не в модерното бъдещо депо. Герчев призова жителите на общината и особено няколкото, според него, членове на сдружението “Баненска буна” да проявят мъдрост и отговорност пред алтернативата да няма къде да се депонират отпадъците и да се плащат жестоки санкции, ако новото депо не се изгради:

Срокът за изпълнение на проекта е 5 месеца. От сдружение “Баненска буна” се заканиха, че в петък - 23-и януари, когато е предвиден стартът на изграждането на депото за отпадъци, ще направят жива верига и ще обявят гражданско неподчинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят