Липса на законови промени бавят 30 инвестиционни проекта

Сертификатите на около 30 инвестиционни проекта се бавят заради липса на синхронизация между Закона за насърчаване на инвестициите и европейските директиви, съобщиха вчера от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

На 1 юли 2014 г. Регламент 800 на Европейската комисия беше заменен от Регламент 651, който е за отпускането на държавна помощ. Той трябва да бъде приложен в българското законодателство.

Промяната в Закона за инвестициите обаче се проточи във времето заради липсата на парламент.

„Законът се нуждае от някои корекции, за да се предвидят, ако е необходимо, и допълнителни мерки за стимулиране на инвеститорите", обясни новият изпълнителен директор на БАИ Стамен Янев, който пое вчера поста.

Янев обяви, че БАИ подготвя цялостна стратегия за развитие и насърчаване на инвестициите. Целта ще е позициониране на България като позната и предпочитана дестинация за дългосрочно установяване на инвестиции с високата добавена стойност.

Междувременно от IT бранша вчера изразиха недоволство от закона, тъй като давал пазарни предимства на чуждестранните компании в сектора и намалявал конкурентоспособността на българските високотехнологични предприятия.

Например украински компании в момента влизат у нас като инвеститори клас А, ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с около 18%, което прави неконкурентни родните компании.

Законът е направен с цел да стимулира заетостта в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка, коментираха от бранша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес