Всеки пети кредит - проблемен

Лошите кредити в банковата система у нас ще нараснат, защото след случая с КТБ банките са станали по-стриктни в отчитането им. Така кредити, които досега са били считани за нормални, ще преминат в графата на лошите, прогнозираха експерти по време на банковата конференция Euromoney.

Според изчисления на УниКредит за 2014 г. лошите кредити са 18,9% от всички. А през тази година те ще станат 20,7 на сто или проблемен ще бъде всеки пети кредит.

Още сега страната ни се нарежда на четвърто място по лоши заеми сред държавите от Централна и Източна Европа. Пред нас са само Русия, Сърбия и Украйна.
Увеличението на лошите кредити у нас в последната година обаче се дължи главно на случая с КТБ. Банката отписа като загуба заеми за над 4 млрд. лв.

„КТБ поддържаше ниски нива на проблемните кредити, но сега данните показват прочистване на системата“, коментира Джани Франко Папа, който е директор за Централна и Източна Европа в УниКредит. Той уточни, че като се изключи КТБ, нивото на проблемните заеми в България е напълно съпоставимо с останалите страни от региона.

Междувременно експерти обясниха, че проверката на външна фирма на балансите на банките, която се очаква да започне у нас по инициатива на БНБ, също може да вдигне нивото на лошите кредити. С колко точно зависи от критериите, по които ще се прави проверката. При подобен анализ в еврозоната нивата на проблемните заеми се повишиха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес