Оставиха в ареста задържания с 30 000 таблетки амфетамин

Трима са ранени в катастрофа край Велико Търново Пътната за Варна е затворен, движението се пренасочва през Попово

Берлин и Атина постигнаха принципно споразумение за връщане на кандидати за убежище от Германия в Гърция

Мотокар затисна и уби мъж на митнически склад в Пловдив

Шефът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка

БСП иска изслушване на премиера Борисов заради кризата в електронните системи

Анархистите от „Рубикон“ нахлуха в сградата на австрийското посолство в Атина

Камелия се пусна дибидюс в мрежата

Съвместна българо-американска щабна тренировка

Статуя на магистрат ще краси „съдебната палата“ на Хераклея Синтика (СНИМКИ и ВИДЕО)

Инспектираха 45 моста по разпореждане на Апелативната прокуратура във Велико Търново

Евростат: Годишната инфлация се е ускорила до 2,2% в ЕС

Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на „Олимпик“

Редица нередности разкриха в пловдивски автошколи

Превозват пациенти от Добрич в Балчик

Откриха ценна археологическа находка от VI век в центъра на Варна

Ценна археологическа находка беше открита във Варна. При ремонтните дейности на главната пешеходна улица работници се натъкнаха на делва от Античността.

Съдът изглежда като вграден в стена от няколко реда тухли. Учените предполагат, че откритието може да е доста по-значимо – през това място всъщност да минава крепостната стена на древния Одесос. Това е главната улица във Варна „Княз Борис” точно до църквата „Свети Никола” в сърцето на Варна.

Делвата, която се нарича още питос, е служела за съхранение на вино, зърно или вода. По първоначални данни вероятно се датира около VI век.

„Най-голямата изненада е, че след толкова строителство в тоя град през вековете и след толкова ремонтни работи в централната част на града този питос е останал цял. Това е един типичен съд за периода V-VI век, намира се в близост до крепостната стена на най-голямото разширение на Одесос от VI век, където ще започнем археологически проучвания с инвестиционната програма на община Варна. Този питос е извън контекста на цялата антична среда и вероятно ще бъде изваден, преместен и може би ще бъде вграден в цялата градска среда след изработването на проекта”, обясни пред bTV директорът на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов.

„Това на практика е третата находка след гробницата, която открихме при построяването на подземните комуникации и във връзка с изграждането на пешеходната зона. С делвата и станата вече имаме три находки. Благодаря на всички, които работят по подземните комуникации – предупредихме изрично да работят внимателно, за да може, ако бъдат намерени подобни находки, те да бъдат съхранени”, коментира кметът на морската столица Иван Портних.

Предстои общината да реши да отпусне средства за разкопките и да се прецени как откритието ще се впише в новия облик на центъра на морската столица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.