Протест за бърза смяна на учебниците

Протест с искане за подмяна на учебниците от основния курс още от следващата учебна година стягат родители във Варна. Преди ден те публично предупредиха, че няма да пускат в клас децата си, ако до 2 седмици просветният министър Тодор Танев не определи срок за подмяна на учебниците.

"След заседание на парламентарната комисия по образование нейни членове коментираха, че най-рано в началото на 2016 г. може да бъде приет нов закон за училищното образование, без който не може да се сменят планове и учебници. Убедени сме, че това може да стане много по-бързо и наесен децата да учат по нормални учебници. Вече има пример от зимата на 2013 г., когато със спешна законова промяна токът поевтиня предсрочно заради масовите вълнения. Затова ще организираме протест, след като изтече 2-седмичният срок. Подкрепят ни и много учители, които ще участват", съобщи за "Труд" варненският общински съветник Костадин Костадинов, който е един от най-активно протестиращите родители.

Ден след ултиматума към министъра само той получил над 130 съобщения за подкрепа от родители и преподаватели от цялата страна. "Учуден съм от яростната реакция на издателите на "Човекът и обществото" за 4 клас, които ме обвиниха в лъжа. Казах, че в последния урок са споменати всички етноси у нас без българите и това е факт. Не ми е ясно защо чрез учебниците децата трябва да се разделят на роми, турци, евреи, арменци и българи. Нали всички сме български граждани с еднакви права и отговорности! Ще се борим докрай това делене да изчезне от учебните книги", категоричен бе Костадинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование