Ски патрули ще гонят нарушители от пистите

Ски патрули ще контролират спазването на правилата за безопасност по пистите от следващия зимен сезон. При неизпълнение на предупрежденията и указанията им те ще могат да ограничават достъпа на нарушителите до влековете и лифтовете, като деактивират картите им за съоръженията. Това предвижда наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите, която правителството прие вчера.

Ски патрулът ще носи униформа с обозначителни знаци и служебна карта, с която ще се легитимира. Той ще се назначава от концесионера или собственика на съоръжението.

Патрулите ще преценяват условията на пистите и ще сигнализират, ако е необходимо затваряне на трасето или на част от него. При наличие на опасност ще предупреждава скиорите и ще оказва помощ на пострадали до пристигането на медицински или спасителен екип.

Ски пистите ще се квалифицират по степента на тяхната сложност, характера и профила на терена чрез използването на зелени, сини, червени и черни знаци. Зелената писта е за начинаещи, синята е лесна писта, червената - средно трудна, а черната - трудна.

Информационните и предупредителните знаци трябва да бъдат на видно място, за да може скиорите да са наясно по каква писта карат, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес