Ето къде да идем, ако изгубим вещите си в София

Как да постъпим, ако загубим вещите си на улицата или в градския транспорт? Оказва се, че изход има, а в столицата има специално звено, което намира изгубените вещи, съобщи bTV.

Лили Христова се гордее, че е от хората, които са успели да направят нещо добро за другите. Върнала цяла чанта с ценни документи. „Намерихме адреса, оставихме я на човека. Той ни благодари, бяха документи за апартамент, нотариален акт”, разказва тя. И въпреки че е помагала, когато самата тя загубила вещи, никой не й ги върнал.

Според експертите, в днешното забързано ежедневие да загубиш телефон, портфейл или документи се е случвало почти на всеки. Хората обаче дори не подозират, че има къде да ги потърсят. В софия има Бюро за загубени и намерени вещи. Интересът към него обаче е много слаб.

Намерените вещи се описват в тетрадка и се пазят в каса. Сред тях са розова чанта, карти, дори лупа с мартеница. „Най-често се губят джиесеми и електронни карти за градския трансорт”, сподели Йорданка Русева, която отговаря за „Изгубени вещи” в Центъра за градска мобилност.
Преди време имало върнат и портфейл с пари. „Имаше около 70 лева, свързахме се с човека и му го върнахме”, спомня си Русева.

И все пак, ако не знаете къде е бюрото, има и горещ телефон на центъра за градска мобилност. Там могат да ви отговорят на всички въпроси. Дори и за загубените ви вещи в трамвая или метрото.

„Забравят телефони, лаптопи, съвестни граждани ги предават на водача и предметът пристига в гаража”, обясни Елеонора Малканова от информационния телефон към Центъра за градска мобилност.

Само за един ден по Коледа на горещия телефон в София са приели над 1200 обаждания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини