Теменужка Петкова: Удължаване живота на 5 и 6 блок АЕЦ "Козлодуй" е приоритет

Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” е приоритет на българското правителството. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на заседание на ресорната комисия на въпрос за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, предаде Фокус.

Петкова поясни, че са предприети действия от ведомството, за да бъде събрана необходимата информация за досега извършените дейности. Тя уточни, че съгласно реда, за да бъде удължен живота, е необходимо технологично време от 12 календарни месеца от Агенцията за ядрена регулация. Министър Петкова допълни, че условно са разделили дейностите по удължаване на два етапа – комплексно обследване на действителното състояние, в което трябва да се установи реалното състояние на 5 и 6 блок. „През месец май е приключило комплексното обследване на 5 блок, а през декември на 6. На първия етап е осъществен необходимият контрол и дейностите се движат по график”, посочи тя и допълни, че сега трябва да се предприемат и реалните дейности по рехабилитация,като този етап е по-продължителен във времето.

„Единственото притеснение е от сроковете. Те така са планирани, че не може да твърдим, че разполагаме с време. Ако може да се говори за притеснение, това е темата, която би създала притеснение, но съвместно с ръководството на АЕЦ следим за изпълнението и имаме уверение, че сроковете ще бъдат спазени”, поясни Петкова.

Димитър Ангелов, шеф на АЕЦ "Козлодуй" посочи пред комисията, че дейностите се движат по график. За същото увери и председателя на Агенцията по ядрена регулация, който обясни, че по отношение на 6 блок лицензицията изтича през 2021 година и министерствата имат повече време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес