Уран над нормата е установен в питейната вода на старозагорското дело Казанка

Енвер Ходжай: Македония поиска помощ от Косово за прилагане на закона за езиците

Видеоповторения и четвърта смяна на Мондиала

Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Плодове, чай и мед лекуват най-добре сред съмишленици Поддържа здравословни килограми и продължава с програмата

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

Арета Франклин отмени концерти по съвет на лекарите си

Силният вятър събори дърво в парка „Заимов”

Двама загинали след катастрофа с мигранти в северна Гърция

Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Теменужка Петкова: Удължаване живота на 5 и 6 блок АЕЦ “Козлодуй” е приоритет

Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” е приоритет на българското правителството. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на заседание на ресорната комисия на въпрос за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, предаде Фокус.

Петкова поясни, че са предприети действия от ведомството, за да бъде събрана необходимата информация за досега извършените дейности. Тя уточни, че съгласно реда, за да бъде удължен живота, е необходимо технологично време от 12 календарни месеца от Агенцията за ядрена регулация. Министър Петкова допълни, че условно са разделили дейностите по удължаване на два етапа – комплексно обследване на действителното състояние, в което трябва да се установи реалното състояние на 5 и 6 блок. „През месец май е приключило комплексното обследване на 5 блок, а през декември на 6. На първия етап е осъществен необходимият контрол и дейностите се движат по график”, посочи тя и допълни, че сега трябва да се предприемат и реалните дейности по рехабилитация,като този етап е по-продължителен във времето.

„Единственото притеснение е от сроковете. Те така са планирани, че не може да твърдим, че разполагаме с време. Ако може да се говори за притеснение, това е темата, която би създала притеснение, но съвместно с ръководството на АЕЦ следим за изпълнението и имаме уверение, че сроковете ще бъдат спазени”, поясни Петкова.

Димитър Ангелов, шеф на АЕЦ “Козлодуй” посочи пред комисията, че дейностите се движат по график. За същото увери и председателя на Агенцията по ядрена регулация, който обясни, че по отношение на 6 блок лицензицията изтича през 2021 година и министерствата имат повече време.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.