На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Подкомитетът за избор на съдии към ЕСПЧ препоръчва на ПАСЕ избора на Йонко Грозев

И тримата кандидати, излъчени от България, са получили висока оценка, което е признание за прозрачността и обективността на националната процедура за селекция С голямо мнозинство Подкомитетът за избор на съдии към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е препоръчал на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Йонко Грозев като най-квалифициран от тримата кандидати, излъчени от България, за следващ български съдия в Съда. Това се казва в официално съобщение на Постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа, изпратено до министъра на правосъдието Христо Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Заключенията на подкомитета вчера бяха публикувани и официално на сайта на ПАСЕ където също се отбелязва, че с голямо мнозинство (an overwhelming majority) Подкомитетът препоръчва кандидатурата на г-н Йонко Грозев.

В грамата се сочи, че препоръката на Подкомитета е признание за националната процедура за селектиране на кандидатите: „Изготвянето на препоръка от Подкомитета на практика представлява признание за високите професионални качества и на тримата кандидати, съответни на изискванията на чл. 21 от Конвенцията по правата на човека, както и за прозрачността и обективността на националната процедура за селектиране на кандидатите“.

Препоръката е формирана на базата на професионалните биографии на кандидатите, личните интервюта, проведени с всеки от тях на 15 януари в Париж на заседание на Подкомитета в състав от десет парламентаристи от ПАСЕ от различни държави (без български представител), както и информацията за националната процедура за селекция.

Изборът в ПАСЕ ще се проведе на 27 януари т. г. За да бъде избран един от тримата кандидати на първи тур е необходимо той да получи повече от половината гласове от всички гласували. Ако никой кандидат не получи половината плюс един глас, се преминава към втори тур на гласуване. Ако възникне необходимост от втори тур, той ще се проведе на 28 януари т.г. сутринта, като кандидатът, получил най-много гласове, ще бъде избран за съдия в ЕКПЧ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.