Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Стойчо Стоев предупреди “Левски”: Финалът със „Славия“ е коварен

9 тийнейджъри загинаха след порой в Израел

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Вижте как се срещнаха лидерите на Северна и Южна Корея (ВИДЕО)

Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

Подкомитетът за избор на съдии към ЕСПЧ препоръчва на ПАСЕ избора на Йонко Грозев

И тримата кандидати, излъчени от България, са получили висока оценка, което е признание за прозрачността и обективността на националната процедура за селекция С голямо мнозинство Подкомитетът за избор на съдии към Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е препоръчал на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Йонко Грозев като най-квалифициран от тримата кандидати, излъчени от България, за следващ български съдия в Съда. Това се казва в официално съобщение на Постоянното представителство на Република България към Съвета на Европа, изпратено до министъра на правосъдието Христо Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Заключенията на подкомитета вчера бяха публикувани и официално на сайта на ПАСЕ където също се отбелязва, че с голямо мнозинство (an overwhelming majority) Подкомитетът препоръчва кандидатурата на г-н Йонко Грозев.

В грамата се сочи, че препоръката на Подкомитета е признание за националната процедура за селектиране на кандидатите: „Изготвянето на препоръка от Подкомитета на практика представлява признание за високите професионални качества и на тримата кандидати, съответни на изискванията на чл. 21 от Конвенцията по правата на човека, както и за прозрачността и обективността на националната процедура за селектиране на кандидатите“.

Препоръката е формирана на базата на професионалните биографии на кандидатите, личните интервюта, проведени с всеки от тях на 15 януари в Париж на заседание на Подкомитета в състав от десет парламентаристи от ПАСЕ от различни държави (без български представител), както и информацията за националната процедура за селекция.

Изборът в ПАСЕ ще се проведе на 27 януари т. г. За да бъде избран един от тримата кандидати на първи тур е необходимо той да получи повече от половината гласове от всички гласували. Ако никой кандидат не получи половината плюс един глас, се преминава към втори тур на гласуване. Ако възникне необходимост от втори тур, той ще се проведе на 28 януари т.г. сутринта, като кандидатът, получил най-много гласове, ще бъде избран за съдия в ЕКПЧ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.