В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Румен Радев поздрави Владимир Путин за победата на изборите Надявам се заедно да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество, написа българският президент

Пиян се прави на полицай от Брюксел

Автотърговец на съд, измамил клиент с 4000 евро

Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Създадоха нов материал, от който водата отскача

С помощта на лазер, учени са изобретили нов материал, който е толкова водоустойчив, че капките отскачат от него, пише Live Science. Повърхността би могла да се използва по множество различни начини – за предотвратяване на образуването на лед по корпуса на самолетите или пък за създаване на самопочистващи се тоалетни, посочват изследователите .

Хидрофобният материал е създаден чрез лазерно гравиране на микроскопична структура върху металната повърхност. За разлика от конвенционалните химични покрития, новият материaл не се износва. “Падащата на повърхността вода бива облъсната и отскача”, казва ръководителят на проекта Чунлей Гуо – физик в Рочестърския университет в Ню Йорк. “Това е постигнато чрез създаване на уникална структура в нано- и микромащаб с технология за лазерно обработване”.

Повърхността има и самопочистващи свойства. При отскачането си капките вода улавят частиците прах, отбелязват учените. За да създадат новия материл, те са използвали мощни, но съвсем къси лазерни импулси, гравирайки повърхност от платина, титан или месинг. Всеки лазерен импулс е с продължителност една квадрилионна от секундата, но достига пикова мощност, равна на мощността на цялата електропреносна мрежа на Северна Америка.

Гуо и екипът му са тествали самопочистващите свойства на материала, нанасяйки прах от прахосмукачка върху повърхността му. Изследователите са установили, че могат да премахнат половината прашинки с помощта на само три капки вода, а всички – с десетина капки. Резултатът е напълно суха, чиста повърхност.

Проектът е привлякъл интереса на “Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс”, която го е подпомогнала финансово. Все още има обаче предизвикателства, които трябва да се преодолеят. В момента гравирането на парче метал с размери 2.5х2.5 сантиметра отнема около един час. Процесът трябва да бъде ускорен, посочват учените. Екипът планира също така да приложи метода към неметални повърхности.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.