Френският посланик награди известен учител и подари брой на в."Шарли ебдо" в Сливен

Френският посланик Ксавие дьо Кабан връчи наградата "Кавалер на академическите палми" на известния учител Стоян Стоянов от Гимназията с преподаване на западни езици "Захари Стоянов" в Сливен. Наградата е най-високото отличие, което Франция присъжда за принос в развитието на образованието и науката - обясниха от училището.

Стоян Стоянов преподава френски език на учениците в гимназията от началото на трудовия си стаж през 1977 г. досега. Има 30-ина специализации, част от които във френски университети. Сред най-престижните му дипломи е тази за придобитата квалификация по дидактика на езиците, която му дава право да преподава езика на Молиер във всички университети по света, където френският не е официален.

Вместо зад граница, сливенският преподавател посветил работата си на учениците в родния си град от елитната гимназия и е обучил над 2000 деца, преподавал е и на учители за повишаване на тяхната квалификация. Автор е на множество методически разработки и тестове за обучение. "Кавалер на академическите палми" му бе връчена за приноса му в популяризирането на френския език и култура.

Скромната церемония се състоя в учителската стая в присъствието на вече пораснали бивши ученици на Стоянов - банкери, лекари, бизнесмени. Поздравленията към посланика и към любимия учител бяха на френски език. Директорът Дамян Петров поднесе на Ксавие дьо Кабан, също на френски, съболезнования за жертвите на терористичните атаки в Париж. Посланикът благодари и подари брой на в."Шарли".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини