Ликвидират два язовира в Старозагорско

Два язовира ще бъдат изведени от експлоатация, защото е отпаднала тяхната необходимост и не се поддържат, информираха от областната управа в Стара Загора.
Водоемите "Сухата река 1" на Напоителни системи край Чирпан и "Янчов кладенец" в чирпанското село Средно градище трябва да бъдат разрушени, сочат данните от проверката на Междуведомствената комисия. През последния месец комисията провери общо 32 водохранилища на територията на областта по списък, изготвен от Министерство на околната среда и водите. 8 от водоемите в списъка обаче вече не съществуват. "Част от тях не са хидротехнически съоръжения, има дори такива, които са превърнати в ниви и пасища, някои са дадени на "Мини Марица-изток" за нуждите на въгледобива" обясни зам.-областният управител Маноил Манев.

"Няма язовири с неизяснена собственост и потенциално опасни за населението", категоричен е Манев. На собствениците на 21 водоема са дадени предписания със строго определени срокове за отстраняване на нарушенията. Най-често те са за изрязване на храстите и дървесната растителност, ремонт на преливници и други съоръжения. На 12 от язовирите е предписано да поддържат обем от 50% през зимния период.

От проверените 32 язовира 29 са общински, един е собственост на "Напоителни системи", един на земеделското министерство и един частен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони