Деца в Сливен, жертви на престъпления, дават показания в Синя стая

В Сливен вече има специална Синя стая за деца свидетели или жертва на престъпление, съобщи bTV.

Тя е реализирана по проект на UNICEF България и финансирана от френската страна. На откриването присъстваха посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, президентът Росен Плевнелиев и правосъдният министър Христо Иванов.

Децата жертва на насилие или свидетели на престъпление, разговарят в Синята стая с психолог или социален работник. Понякога минават месеци, за да признаят какво се е случило с тях и да съберат смелост да се явят в съда:

„Често адвокатите позволяват директния контакт, за да смутят детето, да го объркат. Много често се използва този подход, за да се дискредитират показанията на детето", обясни Надя Стойкова от Института по социални дейности и практики.

В съседна стая разговорът с детето наблюдават представители на институции – съдии, прокурори, свидетели. То не ги вижда и така не влияят на показанията му. Често присъстват извършителите и техните адвокати.

„Когато извършителите разберат, че разпитите на детето ще са в този тип помещение, те започват да казват-да, признавам си, искам смекчаващи вината обстоятелства", посочи Стойкова.

Домашно насилие, психически тормоз и все повече случаи на сексуално посегателство отчитат работещите по проекта.

В 13-те сини стаи у нас досега са били изслушани по наказателни и граждански дела 120 деца.

„Надявам се с добрата координация на съд, прокуратура, полиция, отдел Закрила на детето тя да бъде използвана", коментира Мая Грозданова от UNICEF.

Синята стая е част от съвместната кампания на bTV и UNICEF "Бъдеще без насилие за всяко дете".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони