Почина Светлин Русев

Десетки мигранти загинаха при бягство от нелегален затвор в Либия

Премиерът Бойко Борисов: Това са нашите Балкани и нашата Европа, трябва ни единство за мир

Актьорът Хю Грант се ожени за шведка

Борисов: Темата за Западните Балкани не трябва да слиза от европейския дневен ред, ако искаме мир и стабилност

Вижте паметника на Иван Вазов в Загреб (СНИМКИ)

САЩ предупредиха Сирия, че при нарушения на спирането на огъня ще има “твърди” мерки

Нобелова награда за литература може да няма и през 2019 година

Хиляди албанци излизат на антиправителствен протест в Тирана

Граничари заловиха 14 пакета с канабис, укрити в тайници на кола на ГКПП “Лесово”

Пленкович към Борисов: 17 май ще остане в историята

Сирак, напазаруван като стока и изоставен Невероятната история на Бойко Роджър Гренцке от сиропиталище в Сандански

Безмилостна битка в „Гласът на България“ Само четирима ще имат шанса да продължат към големия финал

Мартина мина на русо и захвърли дрехите Плеймейтката взриви социалните мрежи

Стачка на шофьорите на камиони в Бразилия отмени над 100 полета

Плевнелиев: Очаквам военния бюджет да бъде актуализиран през годината

Благодаря на генералния секретар за ползотворната среща и високата оценка като достоен член на НАТО. Това каза на пресконференция президентът Росен Плевнелиев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде „Фокус”.

“Страната ни участва на равно с всички останали държави през последните 10 години. Тази първа визита е ясен знак за ангажираността на НАТО за гарантирането на сигурността. С генералният секретар обсъдихме плана за готовност за действие и поетите ангажименти за срещата на върха в Уелс. С плана за готовност създадохме ефективен инструмент за реакции при кризи”, заяви Плевнелиев.

Президентът обясни, че на срещата в Уелс бе постигнат политически ангажимент за увеличаване на инвестициите в отбранителните способности.

“Информирах генералния секретар, че тежката икономическа среда в страната не позволи в бюджета за 2015 да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото през 2014. Сумата е с около 30 млн. лева по-малко. Очаквам военния бюджет да бъде актуализиран през годината”, посочи Плевнелиев.

“Приетата от служебното правителство “България в НАТО и Европейската отбрана – 2020″ предвижда постепенно повишаване на разходите за отбрана. Споделяме обща позиция че нарушаването на суверeнитета в Украйна създава заплаха за сигурността в Европа. България е солидарна със своите съюзници”, каза още Росен Плевнелиев.

Наше задължение е да модернизираме армията си, каза президентът Росен Плевнелиев.

„България направи своя дебат. Програмата “България в НАТО и Европейската отбрана – 2020” е много конкретна и ясна. В нея са посочени 7 приоритетни проекта. Има план и той ще бъде финансиран. Искам да обърна внимание, че НАТО не е инвеститор, това е задължение на държавата-членка”, заяви Плевнелиев. По думите му, България обаче ще търси сътрудничество с другите държави-членки.

„НАТО е наш партньор, за да постигнем съвместимост. Ще ни даде информация. Наше задължение е да модернизираме армията си. Трябва да бъдем готови да работим, да действаме и да гарантираме мира”, каза още Росен Плевнелиев.

България ще продължи да подкрепя усилията на международната общност в борбата с тероризма и терористичната групировка “Ислямска държава”допълни Плевнелиев.

По думите му трагичните събития в Париж са ни показали, че няма застраховани.

“През изминалите 10 години страната ни участва наравно с останалите държави, както в определянето на политическия дневен ред на Алианса, така и в операциите и мисиите в Ирак, Афганистан, Босна и Херцаговина, Косово, Либия и други кризисни региони.
Нашата обща цел е да съхраним Алианса като най-успешната и надеждна военно-политическа организация в света и като гарант за отстояването на мира, демократичните свободи и ценности, които споделяме”, заяви Плевнелиев.

Той посочи, че с генералния секретар са обсъдили въпроси, свързани със средата на сигурност в региона на Югоизточна Европа и Черно море. “България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване и технологична модернизация на въоръжените ни сили. Очевидна е необходимостта и това е приоритет и на правителството, и на парламента, и на президента – да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на Българската армия с армиите на съюзниците ни в Алианса”, допълни Плевнелиев. Държавният глава добави, че България е водеща нация във фонда на НАТО за осигуряване на медицинска помощ и рехабилитация на ранени украински военнослужещи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.