На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Първи сме по вълци в Европа

ДОБРОМИР ДОБРЕВ

Първият закон за лова у нас излиза преди около 110 години, като тогава започва да се говори и за организирана борба с вълците. Тогава се правят масови хайки за намаляване числеността на този вреден хищник. Според неофициалните данни на територията на България в момента върлуват над 1000 вълка. Любопитното е, че преди време държавата даваше награда от 25 лева за отстрелян сив хищник. Ловните стопанства дори изплащаха по 100 лева и кубик дърва. Заради кризата тези бонуси вече отпаднаха. Рекордьори по брой на повалени вълци са в Кърджалийско. Там годишно се отстрелваха по 10-20 екземпляра.

Според сегашното законодателство зрелите вълци са разрешени за преследване целогодишно. Бернската конвенция обаче забранява на ловците да изтребват котилата и новородените вълчета. През изминалите месеци се породи огромна дискусия след оповестяването на План за управление на вълка. В него природозащитници предлагат да се въведат строги ограничения в лова на хищника. Те дори предвиждат забрана за отстрел между 1 април и 30 юни. Според техните анализи популацията на вълка е намаляла и трябва да бъде защитена.

Масово ловци от цялата страна се надигнаха срещу Плана, обявявайки го за несъстоятелен и научно необоснован. За разлика от други европейски страни, то в България вълкът никога не е бил безпощадно унищожен. Този хищник е в постоянен конфликт с животновъдите и стопанисващите дивеча. Затова се налага популацията на вълка да бъде управлявана целенасочено.

Когато Европейският съюз изготвя своето природозащитно законодателство, тогава България и Румъния изобщо не са част от организацията. Според него вълкът е включен като строго защитен вид. Истината е, че това време в Европа не е имало държави, в които популациите на вълка да са били стабилни. В момента у нас вълкът така или иначе не е обект на целенасочено преследване. Сивият хищник се отстрелва най-вече случайно по време на групов лов за дива свиня.

Според данните от пролетната таксация на дивеча числеността на вълка в последните години постоянно расте, което поставя под сериозно съмнение нуждата от забрана за лова му. Нещо повече. Територията на трите национални парка Рила, Пирин и Централен Балкан, както и по-големите ни резервати представляват 6% от територията на страната. Тези места се явяват естествен резервоар на хищниците, тъй като там ловът не е разрешен. На всичкото отгоре в тези райони не се извършва мониторинг и няма данни за популацията на вълците там. Предполага се, че голяма част от запасите на хищниците са именно в националните паркове.

Отделно от всичко животновъдите питат кой ще бъде отговорен за щетите, които вълците ще нанасят на домашните животни. Ловците няма да имат право да се намесват, а това ще доведе до саморазправа с вълците от страна на фермерите, отглеждащи добитък. Дивечът също ще пострада сериозно. Основната храна на вълка от дивите копитни животни е дивата свиня, която заема 60% от менюто му. Следват сърната и благородният елен, които са постоянно преследвани и тормозени от вълците. За изхранване на един вълк със средни размери (40 кг) са необходими между 1,5 и 2,8 кг месо на ден. Годишната потребност от мръвка за вълците възлиза на 500 – 1010 кг.

Ловците твърдят, че вълкът е най-хитрият сухоземен хищник по нашите ширини. Дори и да не е гладен, той убива животни просто за удоволствие. Глутниците са изключително изобретателни и прилагат “шахматни” ходове при атаките си. Когато щурмуват домашен добитък, доминиращият вълк увлича кучетата при себе си, докато останалите се радват на урожая. При едно нападение върху домашни животни вълците отнемат много повече жертви, отколкото при дивите.

Статистиката е категорична, че числеността на вълците у нас е огромна. Според данните за допустим баланс на територията на отделните страни в Европа, то цифрите варират между 0,1 и 2,8 индивида на площ от 1000 квадратни километра. Ако приемем данните от Плана за популация от 800 вълка, то тогава в България запасът на вида се равнява на 7,2 индивида на 1000 кв. км. Таксацията на ловците обаче показва доста по-тревожни данни. За 2013 година са преброени 2280 вълка, като отстреляните екземпляри са 327 или 14,3%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.