ВСС: Правосъден зам.-министър се държи недостойно за юрист

Висшия съдебен съвет излезе с остра декларация срещу изказвания на зам.-правосъдния министър Петко Петков, които внушавали недоверие и създавали напрежение в институциите не само у нас, но и в чужбина. “Те са недостойни за юрист”, възмущават се кадровиците на Темида. Декларацията им е провокирана от изказване на зам.-министъра пред две национални медии. На 20 и 21 януари тази година в интервю пред телевизия btv и за сайта “Медиапул”, бившият съдия от Районния съд в София, изразил становище, което, според членовете на ВСС, внушавало “съмнения за разпънат политически и икономически чадър над някакви лица от прокуратурата” . Обвинението били посочено като “орган на политическа саморазправа”.

В изказванията си Петков заявил още, че ВСС вземал “неудачните решения през последните две години, за които “има за какво да им се търси отговорност”.

“Подобни политически нападки без конкретни и проверими факти са недостойни за юрист, както и не допринасят за укрепването на държавността и върховенството на закона”, пишат в декларацията си членовете на Висшия съдебен съвет. Кадровиците на Темида смятат, че изказването на Петков не би могло да бъде официално становище на Министерството на правосъдието и изпълнителната власт. “Представителите на всеки политически кабинет би трябвало да избягват емоционални изявления, които създават напрежение в институциите във вътрешен и международен план”, заключават кадровиците на Темида. В края на миналата година кадровиците на Темида се възмутиха и от изказване на правосъдния министър Христо Иванов, който заяви, че от “ВСС излазали сигнали за предрешен избор на председател на Върховния касационен съд”. Поради тази причина Иванов бе привикан на изслушване за думите си на първото заседание на съвета през януари

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право