„Реал“ е кралят на футбола и на милионите

„Реал" (Мадрид) е европейският футболен крал на терена. А също и във финансите. Изследване №18 на одиторската компания „Делойт Спортс Бизнес Клуб" показа, че испанският колос е имал най-много постъпления във финансовата 2013/2014-а, завършила с коронацията в Шампионската лига. В касата на „Реал" са влезли 459,5 милиона паунда под формата на различни приходи. „Кралете" са и първият клуб, който стига кота от 200 милиона от телевизионни договори. От рейда в Шампионската лига в клубната каса са влезли още 44 млн. паунда. Затова никой не се учудва, че най-новото попълнение - 16-годишният норвежец Мартин Одегаард, ще получава седмична заплата по 104 000 евро.

Въпреки че не участва в турнира на богатите този сезон, „Манчестър Юнайтед" е на второ място в авторитетната класация. На терена „червените дяволи" преживяха най-кошмарния си сезон, но в касата на клуба са влезли 433,2 милиона лири. Основната причина за големият скок на „Юнайтед" е огромният телевизионен договор, който беше подписан във Висшата лига. Поради тази причина почти всички отбори от елита на английския футбол са намерили място в топ 30.

За първи път от финансовата 2005/2006 година „Барселона" изпадна от призовата тройка в класацията. Каталунците бяха изпреварени от „Байерн", който през ноември обяви рекордния си оборот в историята.

Единственият клуб сред първите 30 от Източна Европа може би изненадващо не идва от Русия. Името му е „Галатасарай". Турският гранд е на 18-о място в ранглистата със 135,4 милиона паунда приходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят