Зам.-министърка става секретарка заради апартамент (обзор)

Бившият зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева е била назначена по спешност за съдебен секретар в Административния съд-София град, за да запази ведомственото си жилище. Сапунджиева е получила новия си пост по заместване в сряда. Това става без разрешение от Висшия съдебен съвет и след като правосъдният министър Христо Иванов отказва да откликне на молбата й да не бъде гонена от квартирата, докато не си намери държавна длъжност.

Скандалът със Сапунджиева гръмна миналата година, когато стана ясно, че е ремонтирано с 46 000 лв от фонда за подобряване на условията на живот в затворите. Тя живее в жилището от 98,6 кв. м. в столичния кв. „Витоша" от 2002 г., когато е секретар на президента Георги Първанов. След това е зам.-министър на правосъдието, зам.-председател на ЦИК, член на комисията за конфликт на интереси и пак зам.-министър от кабинета „Орешарски" до миналото лято. Оттогава правосъдното министерство няколко пъти е канило Сапунджиева да напусне имота. В началото на годината дори е започнала процедура по принудителното й извеждане.

Макар тя да няма свой име имот, близките й разполагат с три в София. Двете й дъщери имали жилище от 140 кв.м. и ателие от 120 кв. м. в кв. „Манастирски ливади", както и апартамент от 100 кв.м. в кв. „Изток", съобщи Би Ти Ви.

От Министерство на правосъдието вчера уточниха, че не са официално уведомени за промяна в служебното положение на бившата зам.-министърка. От съобщението се разбира, че наемателят трябва да напусне държавното жилище, ако вече е с прекратен договор за наем, какъвто е на Сапунджиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право