Одити и за фирми с 50% държавно участие

Сметната палата ще може да проверява и търговски дружества, в които делът на държавата е 50 на сто. Това гласуваха депутатите вчера при второто четене на законопроекта за одитната институция. В момента палатата проверява само дружества, в които държавата притежава над 50% от капитала.

Предложението за промяната направи депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Според него така палата ще може да проверява дейностите по „Южен поток“ у нас. Той се мотивира с неяснотите дали ще бъдат върнати парите след закриването на проекта.

У нас проектът се изпълнява от „Южен поток България“, в което по 50% имат държавният Български енергиен холдинг и „Газпром“. Българската страна досега е внесла близо 200 млн. лв. в дружеството, които стоят на депозит в Българската банка за развитие. Самите пари пък са заем от Газпромбанк.

Спорно е обаче дали дружеството „Южен поток България“ изобщо ще попадне в обхвата на Сметната палата. Експерти от одитната институция обясниха, че на проверка подлежат дружествата, които имат пряко държавно участие, но не се правят проверки на компаниите, в които държавни дружества са съдружници. Депутати от Реформаторския блок също не бяха категорични дали промяната ще засегне „Южен поток България“.

Депутатите приеха още да се промени структурата на управление на Сметната палата. Ръководството й ще се състои от председател, двама заместници и двама външни членове. Последните ще се излъчват от Института на дипломираните експерт-счетоводители и от Института на вътрешните одитори в България. Според депутата от БСП Георги Кадиев при този модел има риск от конфликт на интереси, тъй като външните експерти ще имат право да продължат с основната си работа. Бившият председател на Сметната палата Валери Димитров обаче отхвърли подобен риск, тъй като двете професионални организации щели да излъчат представители, които проверяват фирми от частния сектор, а не разходването на публични средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес