Деси Радева награди победителите в състезанието “Пазим езика си” Президентът Радев пожела на учениците да се грижат за красотата на родната реч

Куче-митничар откри хероин за 12 000 000 лева лв. на “Капитан Андреево”

Харви Уайнстийн се е предал на полицията Очаква се да му бъдат повдигнати официални обвинения от прокуратурата

Румен Петков: Нова Македония е най-безконфликтното име

Болници сигнализират за намалени бюджети за април

300 чувала с амфетамини заловени на пристанище Варна Стоката била декларирана като лимонена киселина

Александър Вучич обеща отменяне на закона за намаляване на пенсиите

Родни нестинари обменят опит с гръцки колеги

Ръководителят на руския туризъм Олег Сафонов: Задържа се интересът на руските туристи към България Страната ви е предпочитана за нашите граждани, отношенията остават прекрасни, каза председателят на Федералната агенция по туризъм на Русия

“Левски” с Делио Роси и през новия сезон

Финансовите министри от ЕС се споразумяха за реформиране на капиталовите правила на банките

Вулканът Килауеа на Хаваите продължава да изригва

Димитър Радев: Приемането на еврото зависи от икономическото развитие, а не толкова от критериите

Двама бивши служители на френското външно разузнаване са обвинени в шпионаж в полза на Китай

Силната музика предразполага към нездравословно хранене

Затвор по желание на клиента

Казват, че и Брендо, Кокаиновия крал, бил изчезнал зад граница. Властите не знаят вярно ли е, не им се обадил. Но негови познати залагат, че е така. Според тях той бил особено интелигентен и разбрал, че в българското правосъдие лишаването от свобода не се налага като принудителна мярка, която е неизбежна, а се случва по желание на клиента.

Впрочем и по-малко интелигентни подсъдими и обвиняеми знаят вече от опит, че могат да избегнат килиите и то най-спокойно, понеже никой не ги гони. Искате примери? Те са много. Братя Галеви, убиецът от дискотека „Соло”, другият, който прати студента Стоян Балтов в гроба, шофьорът без книжка, който погуби трима младежи от Луковит. А ето и цифри – за последните 3 години са заявени 11 131 присъди „лишаване от свобода”, а са изпълнени 8 886, т.е. поне 2245 негодници са отървали затвора! Те отговарят на разни инстанции по разни дела, но има нещо общо между тях – че са някъде в странство сега, макар да са със “забрана за напускане на пределите на България”, наложена им съгласно  чл. 68 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Законодателят е предвидил навремето тази забрана като гаранция, че уличеният в злодеяние няма да осуети наказателния процес и да избегне наказанието, даже ако не е задържан под стража, а е с по-лека мярка за неотклонение – „подписка” или „домашен арест”. В родните условия обаче предписанията на законодателя са често само пожелателни – или „законът е врата в полето”, както пееше навремето един покоен вече арестант.

Кой е виновен за това безобразие?

Не ние, казват от Съдебната охрана. Техните ангажименти започвали от момента, в който прокурорът им разпореди да приведат окончателната присъда в изпълнение. Отивали те както трябва на посочения адрес, но там невинаги намирали „човека”, който бил под домашен арест бил или с „подписка” като Брендо. И в двата случая той би трябвало да е поел задължение да не променя местоживеенето си без разрешение от разследващите. Какво като го е поел обаче? Те полицаите и магистратите не изпълняват задълженията си понякога, та разбойниците ли да бъдат изрядни!

И от МВР не признават вина. Вярно е, че те са призвани да събрюдават и изпълняват забраните за излизане от страната. Но имат алиби, което ги оневинява, а именно: свободното движение на хора в Европейския съюз поради което няма задължителен контрол на границите. Над 98% от излизащите от България към Гърция и Румъния оправдано не се проверяват от наши полицаи. Някой беглец би могъл да бъде засечен на някое ГКПП съвсем случайно, но случайността е от женски род и е склонна към изневяра. Ето защо мярката за процесуална принуда по член 68 от НПК сега е извънредно несигурна, а като влезем в безграничното Шенгенско пространство ще стане направо глупава и безсмислена. Светът ще отвори широко врати пред бегълците. И сега тях само ги записват в инфосистемата на МВР и – нищо. Проверки се извършвали по специален Регламент за създаване на Кодекс на шенгенските граници – „лабаво” по израза на един полицай. Преглеждали само визата, паспортът и личната карта.

Тогава? Премиерът Бойко Борисов посочи по едно време изход: „Щом съдията удари с чукчето, идва съдебна полиция и го води в килия”. Касационният съд го отряза обаче – не можело да има задължителен арест след първа инстанция. В противен случай всеки, който е впоследствие оправдан, ще осъди държавата в Страсбург. Не бивало също така да се задължи подсъдимия да се явява на всички инстанции. Щяло да му се наруши правото на защита, а и какво му пречи да “духне” между въззивната и касационната инстанция, ако иска?

Чуйте какво казват от правосъдното ведомство в интервюта: „Няма законодателно решение, което 100% да гарантира, че някое лице с невлязла в сила присъда няма да се отклони. Нищо не може да замести ефективния граничен контрол, който липсва!”. И в МВР изглежда така мислят. Ако правилно сме разбрали, Шенгенското пространство май им пречи да си гледат работата. Ще рече човек, ако им хване вяра – добре че само си я гледат тая работа, че ако я вършеха, щеше да иде нахалост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.