Нова терапия за диабет тип 1: Изкуствен панкреас за 4-годишен

Устройство с размерите на портативен музикален плеър, но способно да възпроизвежда функциите на човешкия панкреас, бе монтирано на 4-годишния Ксавиър Хеймс от Пърт, Австралия. Момчето страда от диабет тип 1.

Изкуственият орган вкарва в организма инсулин, но същевременно е в състояние да „усети“ предстоящо рязко спадане на нивото на кръвната захар 30 минути преди това да се случи. И автоматично спира да подава инсулин. Така родителите на малкия Ксавиър, който е прихванал захарната болест на 22-месечна възраст, могат спокойно да го оставят да спи през нощта, без да се опасяват, че ще получи хипогликемия и ще изпадне в кома или ще умре. Инсулиновата помпа възстановява подаването на жизненоважния хормон, когато нивото на кръвната захар се повиши отново.

Изкуственият панкреас е разработен със съдействието на Фондацията за изследване на детския диабет и е преминал през 5-годишни изпитания в няколко големи австралийски болници. Цената му засега е висока - 10 000 австралийски долара ($ 8100). Устройството е водоустойчиво, което ще позволи на момчето да плува като всички негови връстници. Късно снощи се очакваше такова да получи за първи път и възрастен австралийски диабетик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл