Харманли скочи срещу бежанците, страх ги е от нова вълна през март

Харманли скочи срещу бежанците в града, съобщи Нова телевизия. Там се намира най-големият център за бежанци в България. Към момента според официалната статистика там има 1900 души, а капацитетът му е 3500. Хората вече се притесняват от информацията, че през март се очаква нова бежанска вълна и хората ще станат още повече.

"Конфликтът произлиза от серия дребни посегателства, които оставиха убеждението у хората, че държавните институции са безпомощни. Полицията не може да ги задържи, защото бежанците нямат статут. Прокуратурата не иска да се занимава, защото това са маловажни случаи за нея”, обясни кметът на Харманли.

В бежанския център в града има хора от десетки националности. Повечето са сирийци, но не са малко и представителите на Ирак и Афганистан. Всички обаче искат час по-скоро да заминат за Западна Европа и не разбират защо местните хора не ги искат.

На въпроса лоши хора ли са повечето се правят, че не разбират или просто отговарят с „не”. Признават обаче, че напрежение има и сред самите тях.

Жените от бежанския лагер обикновено не искат да говорят с журналисти. Този път обаче решиха да защитят честта на мъжете, които най-често са обвинявани в кражби и други противообществени прояви.

Самите бежанци са твърдо против идеята да бъдат затворени зад решетки. Допускат обаче варианта да бъдат оценявани и някои действително да не бъдат допускани навън.

Всъщност вариант лагерът да се превърне в затвор поне на този етап, оказва се, че не съществува. След свиканата спешна среща снощи от Агенцията за бежанци все пак поеха ангажимент да подсилят охраната в лагера, която в момента дори не е въоръжена.

От полицията пък обясниха, че охраната на хората в Харманли е осигурена. Там са командировани допълнителни полицаи и жандармеристи. От МВР обясниха, че ще увеличат още броя на служителите си, за да осигурят спокойствието на хората в Харманли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони