Цачева: Не може да се мълчи за нападенията над медиците

И да бъде внесено искане за вот на недоверие, това едва ли ще бъде вододел за добрия тон в 43-то Народно събрание. Това са нормални действия на една опозиция, каза пред БНТ председателят на парламента Цецка Цачева.

Проблемът с нападенията на медиците съществува и той не може да бъде премълчаван. Разбира се, когато се говори от парламентарната трибуна, всеки трябва да си мери думите, за да не се насърчава езика на омразата, добави тя. Цачева посочи, че не винаги може да възпре депутатите от подобен език, но прави всичко възможно в рамките на правилника за това.

По думите й взаимните нападки в настоящия парламент са в пъти по-малко в сравнение с предходното, 42-ро Народно събрание, а тонът, с който говорят депутатите, е по-мек. Не споделям и не оправдавам преминаването на граници, когато се атакува опонента, но не бива да мислим, че ще бъдем "кръжок по добро поведение". По-добре противопоставянето да се случва в парламента, отколкото на улицата, подчерта Цачева. Тя посочи, че не изключва възможността след като парламентът прие актуализираната стратегия за съдебна реформа, в бъдеще да станем свидетели на влизането на политици в затвора.

Цачева заяви, че не може да се говори, че ГЕРБ е зависима от останалите политически сили в управляващата коалиция. По думите й решенията в коалицията се вземат, след като всяка една от политическите сили изложи позициите си и те бъдат обсъдени. И четирите политически сили се държат коректно и в момента няма индикации за прекрояване на формата на коалицията, заяви тя.

Цецка Цачева бе категорична, че изказването на Бойко Борисов за жената президент е шега и не бива да се спекулира по темата. В отговор на въпрос колко "златни пръста" вижда в пленарната зала, парламентарният шеф заяви, че няма такива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини