Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Скрити послания в метеоритите предсказват какъв ще е краят на Земята

Астероидите съдържат в магнитните си полета скрити съобщения, които могат да ни дадат информация за края на нашата планета, пише MailOnline.

Британски учени за първи път са засекли момента, в който магнитото поле на метеорит е спряло да съществува. Те смятат, че е възможно и Земята да сподели тази съдба.

Изследователите са разчели съобщението, като са проучили част от метеорит, запазила паметта за раждането и смъртта на ядрото на астероид. Проучването е предоставило вълнуващ поглед върху поведението на магнитото поле на Земята при процеса на охлаждане.

Този въпрос интересува учените, тъй като ядрото влияе на магнитното поле на планетата, което е отслабнало с 15 процента през последните 200 години. По-слабото магнитно поле може да направи Земята уязвима за слънчевите ветрове, които са в състояние да нарушат целостта на атмосферата и озоновия слой. Ефектът би бил унищожителен за човечеството, тъй като ще повреди електрическите системи и коренно ще промени климата.

С помощта на рентгенов микроскоп, наричан синхотрон, учените от Кеймбриджския университет са декодирали съобщението в метеоритите. Голяма част от астероидите имат течни ядра и собствени магнитни полета като Земята. Точно както ще се случи със Земята след милиарди години, астероидите са се охладили до пълно втвърдяване на ядрото им, а това е довело до изчезване на магнитото им поле.

За изследването си екипът е използвал определен вид метеорит, наричан паласит. В основната си част той се състои от желязо и никел, но в него има и скъпоценни силикатни кристали. Метеоритът съдържа и миниатюрни частици от уникален магнитно стабилен материал, който съдържа съобщението отпреди милиарди години. “Това е като космическа археологическа мисия”, казва водещият автор Джеймс Брайсън от Кеймбридж.

Изследването променя схващането за начина, по който магнитните полета са генерирани по време на възникването на Слънчевата система. Проученият метеорит е част от астероид, формиран през първите няколко милиона години след създаването на Слънчевата система. По това време планетарните тела са били нагряти от радиоактивния разпад до екстремно високи температури, довели до разтопяването им.

Въртеливите движения на метала в процеса на последвалото охлаждане са генерирали магнитно поле, какво има и Земята днес. Тъй като астероидите са много по-малки от Земята, те са изстинали по-бързо. Процесите са протекли за по-кратък период от време, което ни дава възможност на учените да изследват втвърдяването на ядрото.

Изследователите смятат, че ядрото на Земята е започнало да се охлажда съвсем скоро от геологична гледна точка – преди по-малко от един милиард години. Не е ясно как точно това охлаждане ще повлияе на магнитното поле на планетата. Твърдото вътрешно ядро става все по-голямо, докато течното външно ядро изчезне, а заедно с него и магнитното поле. „Сега няма основания за паника“, казва проф. Харисън. „До пълното охлаждане на ядрото остават милиарди години и по-вероятно е преди това да ни унищожи Слънцето“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.