Няма бедстващи щъркели на територията на РИОСВ – Бургас

Борисов за диалога ЕС-Турция: Аз съм си поставил една единствена цел – продължаването на споразумението за мигрантите

Турският президент Ердоган е провел телефонен разговор с Доналд Тръмп

Министър Ангелкова: Ръстът на чуждестранните туристите у нас е 25% спрямо 2015 г.

Всеки трети хотел няма собствен сайт

Румен Радев: Израел може да участва в процеса на енергийна диверсификация за България и региона

Прогнозират поскъпване на газа

Изключват “засега” ЕС и шест други страни от американските вносни мита за стомана и алуминий

„Левски” и ЦСКА играят 3 пъти в сряда (ПРОГРАМА)

Берлин и Лондон не са доволни от обясненията на Зукърбърг

Борисов за случая “Сегрей Скрипал”: Ако не намерим виновниците, ще живеем в страх и несигурност

Несъбраните вземания от ДДС по ревизионни актове са 5,8 млрд. лв.

Временно е затворен пътят Русе – Бяла, в района на Две могили

Арестуваха 33-годишен мъж, контактувал с малолетни в интернет, докато осъщестява сексуалните си желания

“Рома” обезкърви Босна за България

Скрити послания в метеоритите предсказват какъв ще е краят на Земята

Астероидите съдържат в магнитните си полета скрити съобщения, които могат да ни дадат информация за края на нашата планета, пише MailOnline.

Британски учени за първи път са засекли момента, в който магнитото поле на метеорит е спряло да съществува. Те смятат, че е възможно и Земята да сподели тази съдба.

Изследователите са разчели съобщението, като са проучили част от метеорит, запазила паметта за раждането и смъртта на ядрото на астероид. Проучването е предоставило вълнуващ поглед върху поведението на магнитото поле на Земята при процеса на охлаждане.

Този въпрос интересува учените, тъй като ядрото влияе на магнитното поле на планетата, което е отслабнало с 15 процента през последните 200 години. По-слабото магнитно поле може да направи Земята уязвима за слънчевите ветрове, които са в състояние да нарушат целостта на атмосферата и озоновия слой. Ефектът би бил унищожителен за човечеството, тъй като ще повреди електрическите системи и коренно ще промени климата.

С помощта на рентгенов микроскоп, наричан синхотрон, учените от Кеймбриджския университет са декодирали съобщението в метеоритите. Голяма част от астероидите имат течни ядра и собствени магнитни полета като Земята. Точно както ще се случи със Земята след милиарди години, астероидите са се охладили до пълно втвърдяване на ядрото им, а това е довело до изчезване на магнитото им поле.

За изследването си екипът е използвал определен вид метеорит, наричан паласит. В основната си част той се състои от желязо и никел, но в него има и скъпоценни силикатни кристали. Метеоритът съдържа и миниатюрни частици от уникален магнитно стабилен материал, който съдържа съобщението отпреди милиарди години. “Това е като космическа археологическа мисия”, казва водещият автор Джеймс Брайсън от Кеймбридж.

Изследването променя схващането за начина, по който магнитните полета са генерирани по време на възникването на Слънчевата система. Проученият метеорит е част от астероид, формиран през първите няколко милиона години след създаването на Слънчевата система. По това време планетарните тела са били нагряти от радиоактивния разпад до екстремно високи температури, довели до разтопяването им.

Въртеливите движения на метала в процеса на последвалото охлаждане са генерирали магнитно поле, какво има и Земята днес. Тъй като астероидите са много по-малки от Земята, те са изстинали по-бързо. Процесите са протекли за по-кратък период от време, което ни дава възможност на учените да изследват втвърдяването на ядрото.

Изследователите смятат, че ядрото на Земята е започнало да се охлажда съвсем скоро от геологична гледна точка – преди по-малко от един милиард години. Не е ясно как точно това охлаждане ще повлияе на магнитното поле на планетата. Твърдото вътрешно ядро става все по-голямо, докато течното външно ядро изчезне, а заедно с него и магнитното поле. „Сега няма основания за паника“, казва проф. Харисън. „До пълното охлаждане на ядрото остават милиарди години и по-вероятно е преди това да ни унищожи Слънцето“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.