Съдът възстанови на работа полицай, нарочен за провала на акцията в Лясковец

Административният съд във Велико Търново отмени заповед за дисциплинарно уволнение на единия от наказаните полицаи заради провала на акцията срещу стрелеца от Лясковец. Магистратите пожалиха отстранения от системата младши инспектор от охранителна полиция Радослав Георгиев.

Операцията на 14 март миналата година, в която участва отряд барети, се превърна в кървава баня. Призори същия ден спецподразделението атакува дома на 53-годишния Петко Петков, за да изземе незоконните му оръжия. Мъжът обаче се оказа здраво барикадиран в жилището си. В акцията загина 40-годишният спецполицай Емил Шарков, трима негови колеги бяха ранени. Снайперисти неутрализираха Петков, като го простреляха със 7 куршума.

След драматичната развръзка започна дисциплинарно производство срещу МВР служители, които са участвали в подготовката на акцията. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че две редови ченгета от старата столица самоволно заснели къщата на Петков и били забелязани от него. "Те разбрали, че той ги е видял, но не сметнали за нужно да докладват това на своите началници и по този начин са компрометирали цялата операция", съобщи тогава Йовчев.

Дисциплинарни уволнения отнесоха шефът на Специализираното тактическо звено за бързи действия към Областната дирекция на МВР във Велико Търново Павел Ангелов и младши инспекторът от охранителна полиция Радослав Георгиев. Георгиев обжалвал заповедта и Административният съд я отхвърлил като незаконосъобразна.

"Уволненият твърди, че не е можел да докладва нещо, което не е видял. Посочил е, че причина действията му да станат обществено достояние не е той, тъй като в нарушение на правилата тази информация е изнесена в медиите. Това той доказва с компактдиск с интервюта на министъра на вътрешните работи и на главния секретар на МВР", пише в мотивите на съда.

Магистратите постановили Областната дирекция на МВР в старата столица да изплати на Георгиев 530 лв разходи по делото. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред ВАС.

Междувременно Окръжната прокуратура в старата столица внесе в съда обвинителен акт срещу Петко Петков. Магистратите обаче го върнаха на държавното обвинение заради допуснати нарушения с класифицирана информация. Прокуратурата обаче обжалва становището на Окръжния съд пред апелативната инстанция. До седмица се очаква да има решение по казуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини