Проф. Михаил Константинов: Да дразниш Путин напразно, бих казал, че е доста глупаво

Постът български президент по принцип предполага един успешен мандат. Българските президенти имат успешни мандати. При Росен Плевнелиев нещата не тръгнаха особено убедително. Той обаче имаше трудни задачи. Искам да отчета, че все пак за две години и половина трябваше да прави два служебни кабинета. Това каза в интервю за „Фокус” математикът проф. Михаил Константинов.

„ Георги Първанов преди него за цели 10 години не му се наложи нито веднъж да прави служебен кабинет. Това означава, че нито един път не е имало толкова дълбока политическа криза. В този смисъл периода на управление на Росен Плевнелиев е един много труден за България и света”, обясни проф. Константинов. По думите му, това обяснява и някои негови колебливи действия.

„Не е работа на една държава в нашия мащаб по този начин да говори с лидера на една велика сила. Това не показва сила. Тя не се състои в това да кряскаш срещу другия. В този смисъл, мисля, че г-н Росен Плевнелиев ще си извади поуки”, допълни проф. Константинов.

Според него, българският президент трябва да се държи с уважение към останалите държавни лидери. „А да дразниш Путин напразно, бих казал, че е доста глупаво. Това важи и за другите български държавници. Ние сме лоялни съюзници на НАТО, членове сме на ЕС, но сме и партньори с Русия. Ние получаваме почти 100% от енергоресурсите си от там. Само това говори, че трябва да се държим прилично”, каза още проф. Михаил Константинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини