67% от съседите достатъчни за санирането на блока

За да се санира блокът, не е нужно абсолютно всички собственици на апартаменти да са съгласни да се включат в предстоящата национална програма. Това пише в проекта за методически указания, които заедно с решението за стартиране на програмата ще бъдат приети от Министерския съвет идната седмица.

Достатъчни са и подписите на собствениците на 67% от идеалните части в сградата, които трябва да са присъствали на общо събрание за учредяване на сдружение на собствениците. Впоследствие, когато започне санирането на блока, ще бъдат сменени дограмите и на несъгласните, стига да допуснат до домовете си строителите.

Според регионалното министерство най-често срещаната трудност в началото при провеждането на общите събрания ще е как се определят идеалните части, които притежава всеки собственик в сградата. В нотариалните актове тези идеални части би трябвало да са обозначени като процент от общите части, но това е идеалният случай. Нотариалните актове са издавани през различни години и навремето те често са представяни като дробно число, а на други места изобщо липсват. Освен това често се е случвало, когато се съберат отделните проценти, да не се получава точно 100. Затова методическите указания предвиждат в такива случаи те да се преизчисляват. Това обаче е работа за специалисти и е най-добре да се остави да бъде свършено от експертите на общината, които приемат документите.

При провеждане на събранията хората трябва да имат предвид, че законът много подробно урежда какви документи трябва да се попълнят. Те са 7 на брой. Един от тях е дори протокол от разлепването на обявата за свикване на общо събрание, към който трябва да се приложи и снимка на залепената обява.

От регионалното министерство съветват кандидатите да побързат с формалностите по учредяване на сдружение, тъй като в програмата е заложен специален лимит, при достигането на който общините ще трябва да престанат да приемат повече заявления. Той е 200 млн. лв., т.е. една пета от стойността на цялата програма, като това са средствата, които ще се похарчат само за обследването на блоковете и за изготвянето на проектите за саниране. Впоследствие, ако фондът, който ще учреди Българската банка за развитие, успее да осигури повече от 1 млрд. лв., общините ще възобновят приемането на заявления, докато отново не се стигне до изчерпване на една пета от осигурените пари. Освен това по програмата ще се осигурява напълно безплатно саниране за собствениците на жилища само през първите две години. По-късно ще се изисква самоучастие, което ще нараства като процент през годините.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти