Изолацията ще е само 8 сантиметра

Топлоизолацията на панелните блокове, която ще се положи по националната програма, ще е само 8 сантиметра, а дограмата ще е с двоен стъклопакет. Това са нормативите за постигане на най-ниския енергиен клас С, който е заложен в програмата.

„Само с 15 до 20% по-голяма инвестиция би се постигнало над 40% енергийно спестяване за разлика от целите, които се опитва да постигне програмата“, са написали във възражение до регионалното министерство от Института за нулевоенергийни сгради. Документът е подписан от няколко водещи у нас инженери и архитекти, членове на института. Според тях само с допълнителен раздход от около 7 лева на квадратен метър би се постигнал по-висок енергиен клас. За целта облаче топлоизолационното покритие по фасадата трябва да е 15 сантиметра и 20 сантиметра по покривите, а дограмата трябва да е с троен стъклопакет.

„При плитко и недостатъчно ефективно саниране е възможно след 8-10 години сметките за отопление на хората в тези блокове да са отново същите като сега, като се отчита нарастването на цените на енергия в бъдеще“, са написали специалистите във възражението си. Според тях техническия модел, който е създаден за санирането, вече е морално остарял. От регионалното министерство имат още седмица да обсъдят предложението на института, преди програмата да бъде приета окончателно. Недоволни от програмата са и асансьорните фирми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти