Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

ВСС търси европейски опит за противодействие на атаки през медиите

Армията търси гвардейци Ръстът да е до 185 см

Либия не иска мигрантски центрове на своя територия ЕС няма да ни изкуши с пари, каза премиерът Ал Сарадж

Туркиня и децата й са изчезнали на гръцко-турската граница при река Марица

Постоянният представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под действието на външен импулс

Мишел Барние: Може да не се стигне до споразумение за Брекзит

„Еърбъс“ показа соларен дрон

Изолацията ще е само 8 сантиметра

Топлоизолацията на панелните блокове, която ще се положи по националната програма, ще е само 8 сантиметра, а дограмата ще е с двоен стъклопакет. Това са нормативите за постигане на най-ниския енергиен клас С, който е заложен в програмата.

„Само с 15 до 20% по-голяма инвестиция би се постигнало над 40% енергийно спестяване за разлика от целите, които се опитва да постигне програмата“, са написали във възражение до регионалното министерство от Института за нулевоенергийни сгради. Документът е подписан от няколко водещи у нас инженери и архитекти, членове на института. Според тях само с допълнителен раздход от около 7 лева на квадратен метър би се постигнал по-висок енергиен клас. За целта облаче топлоизолационното покритие по фасадата трябва да е 15 сантиметра и 20 сантиметра по покривите, а дограмата трябва да е с троен стъклопакет.

„При плитко и недостатъчно ефективно саниране е възможно след 8-10 години сметките за отопление на хората в тези блокове да са отново същите като сега, като се отчита нарастването на цените на енергия в бъдеще“, са написали специалистите във възражението си. Според тях техническия модел, който е създаден за санирането, вече е морално остарял. От регионалното министерство имат още седмица да обсъдят предложението на института, преди програмата да бъде приета окончателно. Недоволни от програмата са и асансьорните фирми.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.