Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Валентин Маринков, Българска асансьорна асоциация: Асансьорите в панелките са пред разпадане

-Господин Маринков, какъв е експлоатационният живот на един асансьор?

-Ако говорим за старите асансьори, техният експлоатационен живот се определя от инструкцията на производителя. В нея има таблица, която показва на какъв период се правят основни ремонти. При административните сгради над 9 етажа на всеки 6 години трябва да има такъв ремонт, при който техническите характеристики на асансьора стават като на нов. При жилищните сгради този срок е между 9 и 15 години в зависимост от броя на етажите.

-Значи излиза, че асансьорите са вечни, стига да са правени такива основни ремонти редовно?
-Проблемът обаче е, че те въобще не са правени. Това е доказуемо. Основен ремонт значи асансьорът да се разглоби, да се отнесе в работилница и там всичко, което има нужда да се смени. Затова твърдя, че в масовия случай в България асансьорите не са изправни и безопасни, защото не са поддържани както трябва. И то защото хората обикновено казват, че нямат пари за такъв ремонт.

-С какво точно пълната подмяна на асансьорите в сградите, които ще се санират, ще повиши нивото на безопасност?
-Тези асансьори са тотално капнали, пред разпадане са. Големият проблем е, че след толкова години без основен ремонт, тези асансьори вече са неспасяеми. Разбира се, състоянието им е различно и асансьорите могат да се разделят в няколко основни групи в зависимост от него, но за да се определи към коя принадлежи всеки, трябва пълно обследване.

-Колко струва една пълна подмяна на асансьор?
-Пълната подмяна не може да стане като с магическа пръчка. Целият бранш има капацитет да подмени за една година най-много 4000 асансьора. А те са към 80 000, т.е. ще ни трябват към 20 години и то ако се занимаваме само с това. Затова искаме да се почне поне с подмяната на асансьорите в панелните блокове, които ще се санират, а на останалите да се прави модернизация. В крайна сметка санирането ще се финансира от държавния бюджет и не става въпрос за интереса ни като бранш, а за реалността. Даже смятаме, че програмата трябва да има нещо като обществен съвет, който да осъществява контрол върху всички дейности.

-Но програмата за саниране може да поеме разходите само за повишаване на енергийната ефективност на асансьорите?
-Примерът с подмяна на крушката, така че да не свети, когато няма човек вътре, е смешен. Това е все едно да сложите LED-фарове на един стар москвич. Основният проблем при асансьорите е безопасността и на нея трябва да се обърне внимание.
Произвежданите в момента асансьори харчат от 3 до 5 пъти по-малко електроенергия от старите. Основният консуматор не е крушката, а захранването. Изчислили сме, че ако се подменят всички 80 000 асансьора, на година ще се икономисва между 220 млн. и 250 млн. киловатчаса ток.
Разбира се, асансьорът струва пари. Чисто нов е до около 30 000 лв., включително и монтажа. Зависи от броя на етажите. Основният ремонт няма как да изчисля поради простата причина, че за него трябват оригинални резервни части, а такива не се произвеждат от 1992 година насам. Ако почнем да го модифицираме, на практика ще правим друг асансьор и цената ще е съизмерима с тази да се купи чисто нов, което става безсмислено.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.