ЕНП прие поправка на Цветанов в Резолюцията за защита на свободите

Политическата асамблея на Европейската народна партия (ЕНП) прие поправка на председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Резолюцията на ЕНП за защита на свободата и осигуряването на сигурността. Поправката предвижда включването на възможности за използването на системата ЕВРОДАК за полицейска дейност от страните-членки на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ГЕРБ.

В Резолюцията на ЕНП се предлага още защита на границите на Шенген чрез повишена подкрепа за Фронтекс, европейската агенция, посветена на борбата с нелегалната миграция, трафика на хора и терористично внедряване. В документа се казва още, че „бюджетът й за 2014 г. бе намален с 4,8 милиона евро в сравнение с 2013 и с 20 милиона евро през последните пет години, което считаме за неприемлива тенденция; наблюдението, както и контролът на външните граници на ЕС трябва да бъдат повишени и затова трябва да засилим и увеличим финансирането, както и да осигурим по-добра екипировка за Фронтекс“.

В резолюцията на ЕНП се отбелязва още, че ЕС трябва да се адаптира към новия метод на действие на терористите и към новите заплахи, като извършва контрол на европейските граждани, които влизат в Шенгенското пространство чрез Системата на ЕС за вход-изход и Програма за регистриране на пътници и посредством хармонизиране на съдебните процедури в Европа. „На лице е спешна нужда от изграждането на рамката на единна европейска система за регистриране на пътници (EU-PNR), включваща необходимите проверки и балансиращи елементи (защита на данните, съдебни гаранции срещу злоупотреби), за което ЕНП нееднократно е настоявала“, се посочва още в резолюцията на ЕНП.

В рамките на Политическата асамблея на ЕНП Цветан Цветанов се срещна и с председателя на ЕНП Жозеф Дол. Дол изпрати по Цветанов поздрави на премиера Бойко Борисов са свършената работа по темата с размразяването на всички еврофондове за България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят