Борисов: Ще продължим да разчитаме на съветите на Световната банка

Факторите за постигане на по-бърз растеж на България са приоритети в правителствената програма, заяви премиерът Бойко Борисов на срещна с регионалния директор на Световната банка за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти.

Мамта Мурти е в България, за да обсъди възможностите за подкрепа от международната финансова институция за повишаване растежа на българската икономика. Посещението е в контекста на подготвяния от Световната банка доклад "България: Систематичен анализ за страната", информираха от правителствената информационна служба.

Борисов запозна Мурти с рамката на правителствената програма за стабилно развитие на страната до 2018 г., която се обсъжда тази седмица, и изтъкна, че основните фактори за растеж са залегнали като приоритети в нея.

Борисов акцентира върху подобряване на бизнес средата, на транспортната инфраструктура, на качеството на работната сила, при запазване на макроикономическата стабилност. Борисов посочи, че смисълът на тези мерки е България да се отлепи от дъното в Европейския съюз по доходи на населението и да постигне приобщаващ растеж.

"Правителството е решено да възстанови стабилността и изведе страната на пътя на ускорено изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС", каза министър-председателят. Той определи партньорството със Световната банка като стабилно и заяви, че ще продължим да разчитаме институцията да ни предоставя стратегически съвети и финансиране.

Мамта Мурти коментира публикувания преди седмица доклад на Групата на Световната банка "Глобални икономически перспективи". В него се констатира, че растежът в Европа и Централна Азия през 2014 г. се е забавил под очакваните 2,4% в резултат на негативния ефект от нестабилното възстановяване в еврозоната и стагнацията в Русия. Предвижданията за България за 2015 г. сочат растеж от 1,1%, което е под очакваните 1,4% за миналата година.

Регионалният директор на СБ посочи, че в готвения систематичен анализ за България, който разглежда икономическите предизвикателства пред страната и начините за постигане на по-бърз и приобщаващ растеж, областите с най-висока степен на въздействие са именно посочените от премиера като приоритети на правителството.

"Бях много обнадеждена да науча, че стабилността и социалният консенсус са основният фокус на управленската програма на кабинета. Като член на ЕС, България е напълно способна да постигне по-бърз, по-приобщаващ и по-устойчив растеж, който да бъде от полза за всички българи. Световната банка се ангажира да продължи да подкрепя България в тези усилия", каза Мамта Мурти на срещата, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини