Пълният текст на декларацията на Местан: За ДПС не са самоцел предсрочните избори

За ДПС предсрочните избори не са самоцел. Струва ми се, че изграждането на политическия процес в страната не е достигнал мащаби, при които да се забрани на председател на опозиционна партия да изразява своето мнение по едни или други теми. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите на Местан по отношение на пенсионната сфера гласуванията на ДПС, макар и да съвпадат с тези на ГЕРБ, са част от последователната политика на движението. Според него същото е и с плоския данък.

„Кога ДПС не е настоявала за плоския данък? Ние сме политическа сила, която е съавтор на тази идея и по времето на Тройната коалиция. Съхранихме плоския данък въпреки много силните настоявания на БСП, може би по-подходящата дума е за отмяната на плоския данък с прогресивно данъчно облагане. Ние издържахме и в двойната коалиция БСП-ДПС“, посочи лидерът на ДПС. Лютви Местан заяви, че не е имал разговор с премиера Бойко Борисов, както и с когото и да е от ГЕРБ нито за плоския данък, нито за така наречената пенсионна реформа, защото според него това е само един елемент от нея и въобще не е пенсионна реформа.

Той допълни, че в името на това да се запази вътрешно коалиционния контрол двете партии - ГЕРБ и РБ ще трябва да се откажат от теми, които биха ги конфронтирали с АБВ и ПФ. „Преведено на оперативен политически език това означава отказ от реформи, т.е. неуспешно управление. Нашият анализ е, че при тази формула не е възможно успешно управление, а не заплаха или ултиматум за предсрочни избори“, заяви Местан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини